S vekom prichádza múdrosť. Nie je to inak ani vo varení či pečení. Určite nejedna z nás vie, že v rúre sa dá upiecť naozaj široká škála výborných pokrmov. Často je práve jej použitie výhodnejšie ako príprava jedál na panvici alebo v hrnci. Čo sa týka zeleniny, práve tá si v poslednom čase získava obľubu pre svoju prípravu v rúre.
Prvá vec, ktorej je dôležité venovať pozornosť, je výber zeleniny. Správna kombinácia zeleniny a korenín je kľúčová pre pečenie v rúre. Najvhodnejšie na pečenie sú: karfiol, zemiaky, tekvica, mrkva, paprika a baklažán. Tieto druhy je najlepšie použiť ako základ.
Tento zoznam nieje nijako obmedzený, ale toto sú príklady z najlepších možností. Voľba týchto druhov sa dá ľahko odôvodniť: dobre zachovávajú svoj tvar, ich šupka nezlieza, nie sú suché a skvele chutia, ak sú uvarené v rúre.
Zelenina je chutná aj sama o sebe, ale k jej dokonalosti je tu zoznam pár ingrediencií, ktoré dokonale zvýraznia ich chuť. Podľa toho, akú chuť chcete dať zeleniny, vyberte príslušnú prísadu, ako napríklad cesnak, zázvor, citrón a cibuľu.
Na celý plech zeleniny budete potrebovať 2-4 prelisované strúčiky cesnaku alebo lyžicu strúhaného zázvoru, cesnak s cibuľou, alebo polovičku citróna. Cibuľu a cesnak nemusíte nakrájať a po dopečení ich môžete odstrániť, pričom vášmu jedlu dodajú správny nádych. S rovnakým účelom môže byť použitý citrón, alebo na druhej strane, nastrúhaná citrónová kôra.
Najpoužívanejším olejom na pečenie je slnečnicový olej, olivový olej a kokosový olej. Použiť samozrejme môžete aj živočíšny tuk. Je len na vás, že aký podtón si zvolíte pre svoju zeleninu.
Pri výbere korenia je vám prístupná naozaj široká farebná škála. Od šalvie, cez kurkumu, bobkový list, tymián, kari, mletú červenú papriku, až po rozmarín. Ani v tomto prípade sa chuťovým bunkám medze nekladú. Dbajte však na to, že na plech zeleniny väčšinou stačia 1 až 2 čajové lyžičky byliniek.
Ak by ste sa ale rozhodli, že chcete niečo naozaj výnimočné, na dochutenie zeleniny môžete použiť napríklad: med alebo javorový sirup, ktorý vášmu obedu dodá sladkú chuť, orechy mu dodajú chrumkavú textúru, petržlen, koriander a kôpor ho osvieži a ocot a citrusové šťavy mu dodajú kyslosť.
zdroj: babskeveci.sk (Bianka), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku