Potravinári nie sú nadšení. Obľúbené umelé sladidlo aspartam, ktoré mnohí používajú desiatky rokov, bude zrejme zaradené medzi karcinogény.
Informoval o tom portál TV Noviny. Ďalej sa portál zameral na to či aspartam skutočne patrí medzi rakovinotvorné potraviny. Obsahujú ho pritom tisíce potravín na celom svete. Syntetické sladidlo je 200-krát sladšie ako cukor. Jeho kalorická hodnota je takmer nulová a vyrába sa z dvoch aminokyselín.
Odborníci nezverejnili jasné stanovisko
Aspartam sa nachádza v žuvačkách, cukríkoch, sladkých nápojoch bez cukru a aj v mliečnych výrobkoch a zmrzlinách. Využívajú ho aj diabetici. Používa sa viac ako 50 rokov a množstvo štúdií ho označilo za bezpečnú potravinu. Ako informuje Reuters, údajne toto sladidlo sleduje a zaradil ho do kategórie potenciálnych karcinogénov.
Zatiaľ je však v najnižšom rizikovom stupni. Do tejto kategórie je zaradená aj konzumácia červeného mäsa, nočná práca, ale aj používanie mobilu. O všetkom rozhodne Európska komisia. Pokiaľ ho zaradia medzi karcinogény, podľa odborníkov je podstatné to, aké je jeho množstvo, pretože väčšinou ide o obrovské a nereálne hodnoty, ktoré nie sú reálne pre bežného spotrebiteľa. WHO už čoskoro zverejní správu.
Nahlásiť chybu v článku