Vedci prišli na to, že ľudia sú nevedomky v ohrození práve kvôli tomu, ako pripravujú a varia ryžu. Nedávne experimenty ukázali, že ju varíme nesprávne, a že ten najbežnejší spôsob prípravy nie je správny. Ryža by sa totiž nemala variť vo vriacej vode. Bublajúca voda totiž neodstráni zbytky arzénu, ktorý sa často v ryži nachádza. A nielen to.
V pôde, v ktorej sa ryža pestuje, sa nachádza mnoho chemických látok a zlúčenín, ktoré sú pre naše telo nežiadúce. Jedná sa o rôzne priemyselné jedy a pesticídy, ktoré sú koreňmi rastlín absorbované a hlavne teda cez vodu a pôdu. Užívanie týchto látok môže spôsobiť závažné, často najmä kardiovaskulárne ochorenia, ale aj cukrovku a rakovinu.
Myslíte si, že v ryži sa žiadny arzén nenachádza? Pre televízny program stanice BBC to dokázal doktor a profesor biológie na kráľovskej univerzite Andy Mierg, ktorý v priamom prenose vykonal tento experiment. Ryžu pripravil tromi spôsobmi.
V prvom prípade uvaril ryžu v pomere 2:1, pretože tak tradične ryžu pripravujeme, necháme vodu odparovať.
V druhom prípade vložil do hrnca 5 dielov vody a 1 diel ryže. Keď prebytok tekutiny vylial a odmeral hladinu arzénu, bola až o polovicu menšia ako v prvom prípade.
V treťom prípade nechal ryžu namočenú vo vode cez noc. Úroveň toxínov sa znížila takmer o 80%.
Aj preto sme sa rozhodli, že si skúsime ryžu pripraviť trochu inak a prezradíme to aj vám. Ako teda čo najbezpečnejšie uvariť ryžu?
Cez noc ju namočíme v studenej vode. Potom ju niekoľkokrát opláchneme pod tečúcou vodou a ryžu na záver uvaríme v pomere 1:5, to znamená 1 diel ryže a 5 dielov vody. Prebytočnú vodu vylejeme a ryžu môžeme konzumovať.
Počuli ste už o tomto spôsobe prípravy? Možno aj ryža a chemické látky v nej sú zodpovedné za zdravotné problémy, ktorými trpíte. Preto sa o tieto informácie podeľte so svojimi priateľkami.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), adme.ru
Nahlásiť chybu v článku