Aby som tento recept uviedla na pravú mieru. Prvýkrát som tieto sladké škvarkové rožteky ochutnala na návšteve u mojej čakateľky na svokru. Bolo to niečo nezvyčajné, no naozaj vynikajúce. Nečudovala som sa, že rýchlo zmizli z taniera, len sa tak po nich zaprášilo. Tento recept je taký obľúbený, že sa oň s vami musím podeliť a verte mi, určite stojí za vyskúšanie. A veľmi zaň ešte raz ďakujem. Mimochodom, z tohto cesta môžete pripraviť aj obyčajné pagáče, ktoré sú takisto vynikajúce.
Budeme potrebovať:
300 gramov polohrubej múky
300 gramov hladkej múky
250 gramov pomletých oškvarkov
250 gramov palmarínu
1 vajíčko
1 žĺtok
250 gramov pochúťkovej smotany
1 lyžica soli
1 lyžica cukru
45 gramov kvasníc
1 dcl mlieka
na potretie jedno vajíčko
Postup:
Múku si preosejeme do misky a pridáme pokrájaný a zmäknutý palmarín. Dobre pomiešame. V inej miske si pomocou mixéru dobre vyšľaháme smotanu, soľ, vajíčka a žĺtok. Celú túto hmotu prilejeme k múke s palmarínom a opäť premiešame. Do cesta teraz primiešame rozrobený kvások. Pridáme rozomleté škvarky a vypracujeme cesto. Cesto musí byť vláčne, ani tuhé ani riedke. Misku prekryjeme utierkou a necháme aj s cestom 40 minút odpočívať na teplom mieste.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 4 časti a každú z nich rozvaľkáme na plát. Každý plát teraz rozkrojíme na malé štvorčeky 2×2 centimetre. Do stredu každého štvorčeka dáme trošku slivkového lekváru a preložíme protichodné rohy. Vznikne nám krásna šatôčka.
Šatôčky poukladáme na plech a potrieme vajíčkom. Vložíme ich do rúry, ktorá je vyhriata na teplotu asi 70 stupňov Celzia a pečieme 10 až 15 minút. Po tomto čase zvýšime teplotu na 120 stupňov Celzia a pečieme ďalších asi 15 minút. Šatôčky necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Čo poviete? Zaslúži si tá moja čakateľka na svokru pochvalu? Ja si myslím, že áno. Poznali ste tento netradičný recept? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)
Nahlásiť chybu v článku