Spotrebitelia nemajú dôvod na „cibuľovú paniku“, túto plodinu si do zásob nemusia nakupovať. Uviedla to Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) spolu s profesionálnymi pestovateľmi. Samotní pestovatelia potvrdzujú, že cibuľová kríza vo svete zvýšila záujem o plodinu aj na Slovensku.
Nevydarený hospodársky rok, záplavy, extrémne sucho, mrazy, obmedzenia exportu zo strany niektorých svetových pestovateľov zeleniny, ale aj energetická kríza a znižujúce sa zásoby minuloročnej úrody – to sú dôvody, prečo je momentálne v niektorých krajinách zelenina, vrátane cibule, nedostatkovou komoditou s vysokými cenami.
Ako sú na tom slovenskí pestovatelia?
Slovenskí pestovatelia podľa SPPK pociťujú sekundárne dôsledky nedostatku cibule vo svete, a to v podobe vysokého záujmu o slovenskú cibuľu. O cibuľu zo SR pod vplyvom svetového nedostatku majú záujem nielen nákupcovia na Slovensku, ale aj v zahraničí – napríklad z Českej republiky alebo z Maďarska.
„Apelujeme na našich pestovateľov, aby boli v tejto dobe proslovenskí a domácu cibuľu nárazovo nevypredávali do zahraničia, ale pokračovali v plynulom zásobovaní domáceho trhu a našich obchodov. Profesionálni pestovatelia, ktorí majú vybudované veľké moderné skladovacie priestory, majú ešte aj dnes na sklade cibuľu, ktorá je navyše naďalej vo vyhovujúcej kvalite. Takúto cibuľu vieme aj v týchto dňoch bez väčších problémov kúpiť v obchodoch,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.
Nahlásiť chybu v článku