Špagety s omáčkou je asi jedlo, po ktorom siahame najčastejšie, keď nevieme, čo uvariť na večeru. Deti ich milujú a hlavne je to jeden z najrýchlejších receptov. Omáčku zvolíte akú máte radi a za pár minút sú špagety na stole. Dnes si spolu pripravíme recept na špagety Carbonara, pričom recept mám od Taliana, ktorý ich pripravuje už viac ako 25 rokov. Niečo na tom predsa len bude.
Budete potrebovať (pre 4 osoby):
špagety (1 balík)
250 ml smotany s najvyšším obsahom tuku
4 žĺtky
slaninu s veľkým podielom mäsa
parmezán
korenie, soľ
Postup:
V hrnci si najskôr dáme zohriať vodu na špagety. Medzitým si pripravíme suroviny. Vajíčka rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Bielka odložíme do chladničky a použiť ich môžeme napríklad na tieto lahodné mramorové pusinky, ktoré na Vianoce potešia úplne každého.
Parmezán si nastrúhame na strúhadle najemno. Týmto voňavým syrom naozaj nešetríme, ja som ho minula skoro celý. Nastrúhaný ho dáme do väčšej misky.
Slaninku si najskôr nakrájame na menšie kúsky.
Potom ju opražíme v panvici.
Teraz nastáva to kúzlo. Do panvice k slaninke prilejeme smotanu a necháme zohriať na malom ohni. Smotana nesmie vrieť. K parmezánu prilejeme 4 žĺtky a zmiešame na kašu. Ak je kaša príliš hustá, môžeme ešte pridať žĺtok. Následne prilejeme pár lyžíc vody zo špagiet a miešame až kým nám nevznikne redšia hmota. Osolíme ju a okoreníme.
Za stáleho miešania túto hmotu prilejeme ku smotane so slaninkou a celé to necháme ešte ohriať. Uvarené špagety si dáme do veľkej misky a zalejeme ich omáčkou, zamiešame a podávame. Na vrch ešte môžete nastrúhať parmezán a ozdobíme vňaťkou alebo bazalkou. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)
Nahlásiť chybu v článku