Ktorý recept alebo jedlo vám ako prvé napadne, keď si spomeniete na svoje detstvo? Nemyslím tým špenát zo školskej jedálne, ale niečo naozaj veľmi dobré. Ja si vždy vybavím jednu dovolenku, ktorú som ako malá strávila vo Vysokých Tatrách, kde som ochutnala bochník plnený syrom, do ktorého som si namáčala cesnakové kúsky chlebíku a nejakú tú opečenú slaninku. Nepamätám si, kde to presne bolo, a aj keď som sa do Tatier po rokoch vrátila, nikde v reštauráciách som už toho jedlo nenašla.
Dnes, keď som šéfka domácej kuchyne ja, povedala som si, že tento recept vypátram a znovu vyskúšam. A viete čo? Našla som ho a rada sa oň podelím aj s vami. Nie je to síce jedlo na každý deň, ale príležitostne, prečo nie?
Budete potrebovať:
menší guľatý chlebík
hermelín
cesnak pokrájaný na plátky
olivový olej
menšie zemiačiky
na tenko nakrájanú slaninku
bylinky na servírovanie
Postup:
Ako prvé si uvarte menšie zemiačiky v osolenej vode úplne domäkka. Následne ich nechajte vychladnúť. Pripravte si ich v šupke, bez šupky, nakrájané alebo v celku. Je to len a len na vás. V tomto recepte je dovolené tak povediac všetko. Dokonca ich môžete len predvariť a dopiecť v rúre už aj so slaninkou tak, ako je to znázornené vo videu pod článkom.
Aby sme dokončili prácu so zemiakmi, obalíme ich v slaninke a na panvici opečieme z každej strany. Dáme ich bokom.
Z bochníku odrežeme vrchnú časť a vydlabeme vnútro.
Do vnútra položíme hermelín, ktorý narežeme. Do vnútra takisto vtlačíme pár plátkov cesnaku a na záver to všetko pokvapkáme olivovým olejom.
Bochník zatvoríme a vložíme do rúry, kde ho pečieme približne 20 minút na 180 stupňov. Keď je syr roztečený, viete, že je bochník hotový.
Ako sa tento pokrm konzumuje? Stačí si na vidličku napichnúť zemiak, namočiť ho v bochníku a šup s ním do úst. Keď vám už dôjdu zemiaky, môžete postupne odchrumkávať aj z bochníku. Ak máte radi čerstvé bylinky, pokojne ich na záver pridajte na roztavený syr. Dobrú chuť.
Všetky kroky prípravy nájdete aj v nasledujúcom videu.
[youtube shYundnQbsA 720 410]
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), twistedfood.co.uk
Nahlásiť chybu v článku