Rodinné oslavy, narodeniny, sviatky – na všetky tieto stretnutia vždy hľadáme recepty na slané pochúťky. Ja som prednedávnom našla tento na zapečený chlieb s cesnakom. Je to rýchly jednoduchý recept. Potešilo ma, že potrebujete len zopár surovín, ktoré máte väčšinou vždy doma. Odkedy tento chlieb pečiem, moja rodina už nič iné nechce.
Budeme potrebovať:
3 hlavy väčšieho cesnaku
2 polievkové lyžice olivového oleja
1/2 hrnčeka zmäknutého masla
1 chlieb biely alebo čierny – výber je len na vás
1 hrnček nastrúhaného syra
2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
štipku soli na dochutenie
Postup:
Pokiaľ máme všetky suroviny pripravené, môžeme začať s pripravovaním.
1. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je vybrať maslo z chladničky a nechať ho zmäknúť pri izbovej teplote. Následne si nechám nahriať rúru na 170° C.
2. Cesnak si očistíme a z vrchnej strany kúsok odrežeme tak, aby sme videli jednotlivé strúčiky.
3. Na plech si dáme alobal, ktorý potrieme olivovým olejom a poukladáme cesnak. Pečieme približne 50 minút pri 170° C. Cesnak nám pečením zmäkne a nadobudne úplne inú chuť ako keď je čerstvý.
4. Keď je cesnak upečený, necháme ho vychladnúť. Potom cesnak očistíme, nadrobno pokrájame a zmiešame ho s nastrúhaným syrom, maslom a petržlenovou vňaťou.
5. Ak potrebujete dochutiť, pridajte štipku soli.
6. Chlieb si nakrájame na plátky a každý kus potrieme pripravenou zmesou.
7. Takto pripravený chlieb poukladáme na vymastený plech a necháme piecť 3-4 minúty pri teplote 240° C.
Tip od nás: Keď už nechávate zapiecť chlieb a máte k dispozícií na svojej rúre funkciu gril, použite ju. Chlieb bude chutnejší a pekne sa prepečie.
Prečo by sme mali jesť viac cesnaku ?
Cesnak obsahuje veľa vitamínov: A, B1, B2 a C, ktoré sú pre naše zdravie veľmi dôležité. Má taktiež antibakteriálne a protizápalové účinky, ktoré napomáhajú nášmu imunitnému systému. Cesnak sa už v minulosti používal ako liečivo pri rôznych ochoreniach. Dnes už máme k dispozícií množstvo liekov, ale nemali by sme zabúdať na prírodné liečivá. Cesnak zohráva dôležitú úlohu pri prevencii pred srdcovými ochoreniami a rakovinou. Nemali by sme teda jeho konzumáciu podceňovať, ale zaradiť ho do svojho jedálnička.
Vyskúšajte tento jednoduchý recept a samé uvidíte aký je fantastický. Môžete ho podávať ako jedlo pre hostí, ale aj ako jednoduchú rýchlu večeru.
zdroj: babskeveci.sk (Marianna), vk.com
Nahlásiť chybu v článku