Vynikajúca torta, ktorá vás očarí už na prvý pohľad! Keď som prvýkrát skúšala tento recept, okamžite som sa do neho zamilovala. Našla som ho pod názvom Soufflé torta. Chladené soufflé sa na trhu objavilo až v 20. storočí spolu s príchodom želatíny, takže príprava je pomerne mladá, no za to veľmi jednoduchá. Spojenie tvarohu, višní a sušienok je jednoducho famózne a nemôžete tak urobiť krok vedľa.
Nemáte radi višne? Nevadí! Zvoľte ovocie, ktoré vám chutí najviac. Či už si pripravíte citrusovú alebo exotickú verziu s kiwi a ananásom, určite vám zachutí. Pre predstavu sme zvolili a vybrali kombináciu višní a čokoládových sušienok.
Budete potrebovať:
250 gramov tvarohu
200 gramov mascarpone
100 gramov cukru
1 prášok do pečiva
100 gramov práškového cukru
80 gramov múky
40 ml vody
20 gramov želatíny
4 lyžičky kakaa
2 lyžice oleja
1 vajíčko
250 gramov višní (vykôstkovaných, konzervovaných)
100 ml kyslej smotany
Postup:
Ako prvé si pripravíme cesto na sušienky. Ak chcete, môžete tento krok vynechať a jednoducho použiť čokoládové sušienky, ktoré zakúpite aj v obchode, no s upečeným cestom je výsledok podľa môjho názoru lepší. V miske si rozšľaháme vajíčko s cukrom a pridáme slnečnicový olej a kyslú smotanu.
V inej miske si zmiešame múku s kakaom a práškom do pečiva a po častiach pridávame sypkú zmes do mokrej. Plech si vymastíme maslom a cesto vylejeme. Cesto by nemalo byť hrubšie ako 3 centimetre. Cesto pečieme na 190 stupňoch Celzia v predhriatej rúre približne 15 až 20 minút. Keď ho vyberieme, necháme ho vychladnúť.
Medzitým si želatínu namočíme vo vode a necháme ju tam cca 15-20 minút a začneme pripravovať krém. K tvarohu pridáme mascarpone a práškový cukor. Hmotu miešame, najlepšie mixérom na menších otáčkach, až kým nám nevznikne hustý krém. Pridáme želatínu, ktorú sme si trochu zohriali vo vodnom kúpeli.
Piškótové cesto pokrájame na kocky o rozmeroch 2 x 2 centimetre a kocky dáme do misky. Môžeme ich trochu poliať šťavou z višní.
Do okrúhlej formy dáme potravinársku fóliu a na spodok dáme najskôr pár lyžíc krému. Kocky čokoládového cesta poukladáme na vrstvu krému. Pridáme aj vykôstkované višne. Znovu pridáme trochu krému. Takto vrstvíme až kým sa nám neminú všetky suroviny. Nezabúdajte ale, že cesto by malo byť ponorené v kréme. Na vrch dáme opäť potravinársku fóliu a tortu odložíme do chladničky, aby nám stuhla. Po minimálne dvoch hodinách je pripravená na krájanie. Dobrú chuť.
Pre lepšiu predstavu si pozrite prípravu receptu priamo v akcii.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku