Súbeh mimoriadne zvýšenej práceneschopnosti zamestnancov z dôvodu chrípkovej epidémie a odchodov do predčasného dôchodku začali počas novembra významne ovplyvňovať počty disponibilných zamestnancov v pekárňach po celom Slovensku.
Ak tento rok dorazí mimoriadne silná chrípková epidémia, môže to obmedziť produkciu i vyrábaný sortiment v predvianočnom i novoročnom období. Upozorňuje na to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
„Situácia v pekárňach po celom Slovensku je napätá, v identickú chvíľu pôsobia totiž dva zásadné faktory ovplyvňujúce dostupnosť pracovníkov. Zaznamenávame vysoký počet zamestnancov, ktorí požiadali o predčasný odchod do dôchodku ku koncu tohto roka. K tomu sa pridala mimoriadne vysoká práceneschopnosť, predovšetkým z dôvodu ochorení horných dýchacích ciest,“ uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
Chýbajú zamestnanci
V niektorých väčších a stredných pekárňach aktuálne chýba pre chorobu až tretina zamestnancov. „Absencia ľudí spôsobuje značné komplikácie v zabezpečovaní produkcie pekárskych a cukrárskych výrobkov,“ tvrdí.
V slovenských pekárňach po celom Slovensku pracuje cez 12,2 tisíca zamestnancov, čo je najviac spomedzi všetkých sektorov domáceho potravinárstva. Vylúčenie z pandemických pomocí v rokoch 2020 a 2021 pekárov významne ekonomicky postihlo a len menšia časť bola schopná zapojiť sa do investičnej výzvy ministerstva pôdohospodárstva koncom roku 2021 na vyššiu automatizáciu produkcie.
Nahlásiť chybu v článku