Možno ste si aj vy občas všimli „pruhované“ mäso na pultoch predajní. Podľa aktivistov v Česku, ktorí skúmali kuracie mäso, je to choroba hydiny.
Ako informuje portál TV Noviny, aktivisti v Česku skúmali kuracie prsia, keďže mali na sebe divné biele pásiky. Ochranári hovoria o chorobe hydiny, ktorá súvisí s rýchlym rastom. TV Noviny zisťovali, či takéto mäso kúpite aj u nás. S tým, že supermarkety predávajú mäso z chorých kurčiat, prišlo združenie Obránci zvířat.
Analyzovali kuracie mäso
Začiatkom tohto roka analyzovali viac ako 2-tisíc balení kuracích pŕs v českých obchodoch a až 96 % z nich malo na sebe biele vlákna rôzneho rozsahu. Ochranári tvrdia, že je to dôsledok rýchleho rastu kurčiat, ktoré vyrastú z malého kuriatka na dve kilá za 32 dní.
Čo znamenajú biele vlákna?
Keďže rástli takto rýchlo, nevyvinuli sa im svalové vlákna a boli nahradené rýchlym tukom. Toto mäso obsahuje viac tuku a dusíkatých látok. Kupujúci tak dostáva mäso, ktoré má nižšiu výživovú hodnotu. Čím sú pruhy výraznejšie a väčšie, tým kurča viac trpelo. Podľa informácií portálu sa pozreli aj na mäso, ktoré sa predáva u nás. Išlo pritom o hydinu, ktorá je chovaná u nás.
Nahlásiť chybu v článku