Štedrý deň je tu za pár týždňov a určite by nebol kompletný bez vaječného likéru. Mnohí ľudia si ho kupujú v obchodoch alebo majú vlastné, tradičné, každoročné recepty. Čo tak vyskúšať tento rok niečo špeciálne? V nasledujúcom návode si ukážeme, ako urobiť tak trochu tradične netradičný vaječný likér, ktorý budú milovať dospelí, ale v prípade nealkoholickej verzie aj deti. Netradičné sú v tomto prípade gaštanové tyčinky, ktoré likéru pridajú zaujímavú chuť.
Budeme potrebovať:
4 žĺtky
200 g práškového cukru
250 ml smotany na šľahanie
3 gaštanové tyčinky (z obchodu poznáme ako: „ledové kaštany“, v takom tom červenom obale)
1 salko
1/2 rumu (môže aj nemusí byť)
Postup:
Na miernom ohni si v hrnci rozpustíme gaštanové tyčinky so smotanou na šľahanie. Keď je hmota rozpustená, odstavíme ju a za občasného premiešania necháme mimo sporáka vychladnúť. Medzitým si vo väčšej miske vymiešame vaječné žĺtky s cukrom. Zmes miešame mixérom na najmenších otáčkach približne 10 minút. Pri ručnom miešaní to trvá cca 20 minút.
Do zmesi ďalej za stáleho miešania postupne pridávame salko a vychladnutú gaštanovo-čokoládovú hmotu. Keď sú všetky ingrediencie skombinované, pridávame do hmoty postupne rum. V prípade, že chcete, aby bol váš vaječný likér určený aj deťom, tento posledný krok vynecháte. Likér pomocou lievika nalejete do sklenených fliaš a nechajte pár hodín odstáť.
Potom je už pripravený na servírovanie. Môžete ho podávať horúci s troškou škorice, posypaný nastrúhanou čokoládou alebo klasicky studený. Ja osobne si ho pridávam občas aj do kávy namiesto mlieka a cukru. Tento nápoj jedinečne dotvára atmosféru Vianoc a spríjemní nám chladné zasnežené večere.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)
Nahlásiť chybu v článku