Pravý, nefalšovaný ukrajinský boršč proste nemôžete nemilovať. Pravdou je, že niekto túto klasiku nemá veľmi rád, no u nás sa teší veľkej obľube. Príprava je síce komplikovanejšia a zdĺhavá, no výsledok stojí za to. To vám potvrdia aj milovníci boršču. Keď sa spoja všetky chute dohromady, navaríte si zdravú vitamínovú „bombu“, ktorá chutí naozaj skvele.
Budeme potrebovať:
250 gramov hovädzieho mäsa
250 gramov bravčového mäsa (najlepšie je plece)
250 gramov údeného mäsa (prípadne hovädzia kosť – 100 gramov)
250 gramov hlávkovej kapusty
150 gramov cvikly
200 gramov koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)
100 gramov zemiakov
50 gramov paradajkového pretlaku
bravčová masť
pár strúčikov cesnaku
1 veľká cibuľa
1 kyslá pochúťková smotana
soľ, korenie
bobkové listy
ocot
2 litre vody
Postup:
Ako prvé sa budeme venovať mäsu. Všetky druhy mäsa, prípadne údené kosti poumývame a dáme do veľkého hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso povyberáme (bravčové o niečo skôr ako hovädzie), nakrájame na menšie kocky a vrátime naspäť do vývaru.
Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a pokrájame všetko nadrobno. Cviklu si môžeme predvariť v šupke, aby nestratila krásnu fialovo-ružovú farbu. Na cibuli a masti si krátko podusíme koreňovú zeleninu a zalejeme ju troškou vývaru z mäsa.
Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme aj nakrájanú kapustu, zemiaky nakrájané na kocky a bobkové listy, korenie a soľ.
Na masti si podusíme na kocky nakrájanú prevarenú cviklu a pridávame postupne paradajkový pretlak a dochucujeme octom, prípadne aj cukrom. K cvikly pridáme buď nakrájaný alebo prelisovaný cesnak.
Celú zmes primiešame k vývaru.
Dochutíme, ak je potrebné. Podávame s kyslou pochúťkovou smotanou, pretože tá je k boršču ideálna. Pri boršči je potrebné dodržiavať jednotlivú postupnosť krokov. Suroviny je dôležité dusiť oddelene, aby sa nám chute neskôr dobre prepojili. Verím, že boršč milujete rovnako ako my, a že si na tomto recepte pochutíte. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)
Nahlásiť chybu v článku