Sériu piatich najlepších marinád na mäso ocenia predovšetkým milovníci grilovania, ktorým už čoskoro začne tohtoročná sezóna. Slnečné lúče prinesú so sebou aj chuť zapáliť gril, preto neváhajte a pripravte si niečo nové. Týchto 5 marinád vás dostane rovno do kulinárskeho neba.
Už na prelome marca a apríla sa ľudia pomaly, ale isto začínajú presúvať na čerstvý vzduch a ak náhodou nemajú pred domom záhradu, utiekajú sa na svoje chaty či letné domčeky v objatí prírody. Mestské byty začnú ostávať počas víkendov opustené. Za následok to bude mať nielen chuť vyjsť si do prírody, ale sa v nej aj dobre najesť a užiť si nefalšovanú chuť mäsa opečenú na ešte nefalšovanejšom ohni.
Marináda „Pozdravy z Balkánu“
Suroviny na 2 kg mäsa:
3 ks sladkej červenej papriky
120-150g koriandra
650g bieleho jogurtu
šťava z ½ citróna
soľ a korenie podľa chuti
Ogriluje papriky na mriežke a narežte ich na tenšie prúžky. Zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou a koreninami. Koriander môžete použiť aj čerstvý. Dobre premiešajte a môžete pácovať mäso.
Marináda „Mediterran“
Suroviny na 2-2,5 kg mäsa:
450ml olivového oleja
650ml rastlinného oleja
šťava z ½ citróna
vetvička tymiánu
3 vetvičky rozmarínu
2 vetvičky šalvie
1 strúčik cesnaku
čierne korenie a soľ podľa chuti
Zmiešajte oba druhy oleja a pridajte doň citrónovú šťavu, korenie a nahrubo nasekané čerstvé bylinky. Pretlačte alebo nožom rozdrvte cesnak a pridajte do marinády. Dôkladne premiešajte a môžete pácovať mäso.
Lahodná marináda s pomarančom
Suroviny na 2-3 kg mäsa:
1 väčší pomaranč
2 strúčiky cesnaku
2 PL sušenej bazalky
1 ČL mletého kardamónu
650ml kyslej smotany
250g majonézy
soľ a korenie
Na tenkom strúhadle nastrúhajte umytú pomarančovú kôru, z dužiny vytlačte šťavu a všetko premiešajte s cesnakom, bazalkou a kardamónom. Pridajte soľ a korenie a na záver smotanu s majonézou. Všetko dôkladne premiešajte a môžete pácovať mäso.
Marináda z vína
Suroviny na 2 kg mäsa:
200g cibule
150ml vlažnej vody
250ml suchého bieleho vína
4 stonky citrónovej trávy
2 ČL bieleho korenia
soľ od chuti
Cibuľu nakrájajte na kocky, pridajte víno, soľ, vodu a nakrájanú citrónovú trávu na malé kúsky. Ak nemáte k dispozícii citrónovú trávu, použite približne rovnaké množstvo najemno nastrúhanej citrónovej kôry. Na záver pridajte biele korenie a všetko dobre premiešajte. Môžete pácovať mäso.
Marináda „Florence“
Suroviny na 2-3 kg mäsa:
2-3 citróny
1 strúčik cesnaku
1-2 vetvičky rozmarínu
250ml olivového oleja
750ml rastlinného oleja
nahrubo namleté čierne korenie a soľ od chuti
Citróny vyžmýkajte, zmiešajte s roztlačeným cesnakom a posekaným rozmarínom. Nechajte 2-3 minúty postáť, aby sa uvoľnili vône a pridajte zmes olejov, čierne korenie a soľ. Dobre premiešajte a dávajte na mäso.
Tieto jedinečné a úžasne chutné a voňavé marinády vám spestria nielen váš pobyt na chate alebo v prírode, ale zanesú vás do cudzích krajín, kde domáci presne vedia, čo je sviežosť a čo mäsko krásne zjemní a dodá mu tú správnu bylinkovú chuť. Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch!
Pozri aj: Toto sa stane s vašim telom, ak zjete denne 3 vajcia
zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku