Nepripravujeme ich často, no v reštaurácií si na nich radi pochutíme. Pripraviť dobré hovädzie rebierka však nie je také zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Stali sa súčasťou mnohých národných kuchýň najmä v Južnej Amerike. Používajú tzv. skrátené rebierka, teda menšie časti horných rebier, na ktorých sa nachádza malé množstvo tuku a veľa chutného mäsa.
Pripravujú sa najčastejšie na červenom víne, ktoré ich dodáva dokonalú chuť tak počas obyčajnej večere, ako aj počas slávností. Veľkou výhodou hovädzích rebierok je to, že ich len ťažko vysušiť. Práve vrchná časť je dostatočne šťavnatá a mastná. Prinášame vám niekoľko kulinárskych vychytávok, ako ich pripraviť ako ozajstní šéfkuchári!
Tajomstvo rebierok
Skôr, než s nimi začnete niečo robiť, je dobré po kúskoch ich osmažiť. Mäso sa mierne skaramelizuje a ostane pekné zlatisté. V prípade, že mäsko osmahnete v panvici kde sa bude aj ďalej pripravovať omáčka, nemusíte ju umývať. Práve prvé tóny po tepelnej úprave môžu omáčke dodať nezameniteľnú chuť a vôňu.
Pri príprave hovädzích rebierok neexperimentuje s koreninami. Mäso je chutné samo o sebe a kombináciou viacerých korenín by ste mohli jeho chuť celkom zadusiť. Ak ho navyše pripravujete na červenom víne, dbajte na jednoduchosť chutí. Nešetrite jedine soľou a čiernym korením.
Aj keď rebierka nemajú tuku veľa, nejaký sa na nich nájde. Napriek tomu neriskujte ich prípravu bez oleja. Mohli by sa vám nepekne pripáliť a bolo by po chutných kúskoch. Na hovädzie rebrá je najlepšie používať rastlinný olej, prípadne olivový.
Pri tepelnej úprave používajte zásadne kuchynské kliešte. Jemné mäsko sa vám pri otáčaní jednotlivých kúskov nerozpadne, čo pri obracaní vidličkou nezaručujeme. Takisto vám kliešte pomôžu pri opekaní dozlatista. Stačí, ak nimi mäso hneď na začiatku a aj niekoľkokrát počas prípravy poriadne pritlačíte o panvicu. Vysušenia mäsa sa v tomto prípade báť nemusíte, obzvlášť ak ho robíte na víne.
S rebierkami najlepšie chutí grilovaná zelenina ako sú artičoky, mladá kvaka a fenikel. Vynikajúco sa však hodia aj k cestovinovým pokrmom, najmä k zeleninovým raviolám. Vtedy je kombinácia chutí fantastická.
Chuť rebierok podporíte hlavne čerstvou zeleninou len jemne opečenou na olivovom oleji, ktorú potom pridáte do vínovej omáčky. Hovädzie rebierka sú však vynikajúce aj s klasickými prílohami ako je ryža, opekané zemiaky, či cestoviny. Trúfnete si? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku