Nikto učený z neba nespadol, a preto sa s novými informáciami oboznamujeme celý život. Vyhnite sa však tomu, aby ste sa museli učiť na vlastných chybách, ktoré by vás mohli stáť i zdravie. Povieme vám, čo by ste v kuchyni nemali robiť, kde na vás číha najviac baktérií a ako správne zaobchádzať so surovým mäsom.
Umývate kuracie štvrte pred tým, ako ich dávate piecť do rúry? Ako rozmrazujete potraviny a kedy meníte kuchynské špongie na umývanie riadu? Možno ste si nikdy ani neuvedomili, koľko baktérií na nás číha práve v kuchyni. Vďaka nasledujúcim radám sa vyhnete ich rozmnožovaniu a povieme vám aj niečo o vhodnom spôsobe konzumácie či uskladnenia jedál.
Ochutnávanie niekoľkodňového jedla
Pokazené jedlo je napadnuté baktériami, ktoré zväčša spôsobujú jeho rozklad. Ten je sprevádzaný zápachom, zmenou farby alebo tvaru. Často je to aj divná chuť, ktorá nám napovie, že dané jedlo by sme už nemali konzumovať. Na vizuálne či čuchové varovné signály sa však nemôžeme spoľahnúť úplne, pretože pri množstve baktérií to tak jednoducho nefunguje. Ak zvyknete jedlo ochutnať, či je ešte dobré, mali by ste s tým skoncovať. Ak pochybujete o jeho čerstvosti, radšej ho vyhoďte. Aj malé množstvo pokazenej potraviny môže spôsobiť zdravotné problémy aj otravu.
Zmrazovanie mäsa
Pri zmrazovaní mäsa alebo morských plodov či rýb dbajte na to, aby sa nedotýkali iných druhov potravín. Vždy ich uložte do igelitových uzatvárateľných vrecúšok alebo hermeticky uzavretých nádob. Mikróby z mäsa by sa mohli rozšíriť na iné potraviny a následne by mohli spôsobiť nákazu.
To isté platí aj o rozmrazovaní. V žiadnom prípade mäso nedávajte do teplej vody alebo ho neohrievajte v mikrovlnej rúre. Táto teplota (4 až 60°C) je živnou pôdou pre baktérie, ktoré sa nesmierne rýchlo rozširujú. Mrazené mäso vložte do studenej vody, rozmrazte ho uložením do chladničky alebo využite špeciálny režim na mikrovlnke.
Umývanie mäsa
Je samozrejmé, že ak čistíte rybu od šupín, na konci ju opláchnete, aby ste sa vyhli tomu, že na nej ostanú malé čiastočky. Ak však pripravujete pečené kuracie stehná alebo si chcete pripraviť kotlety, mäso umývať nemusíte. Pri teplote okolo 100°C (počas tepelnej úpravy mäsa) totiž zabijete všetky baktérie. Umývaním sa naopak zmývajú mikróby z mäsa a ostávajú v umývadle. Odtiaľ sa môžu dostať na riad alebo sa rozmnožujú v špongii, či iných predmetoch, ktoré prídu do kontaktu s kuchynským drezom. Baktérie sa potom rozmnožujú a môžu spôsobiť nákazu.
Vkladanie varených jedál do chladničky
Do chladničky vkladajte samozrejme až vychladené jedlo, v žiadnom prípade nie teplé pokrmy, hoci sú v nádobách. Tepelne spracované jedlo však nenechávajte dlho ani vonku. Najmä, ak je leto a teploty sa pohybujú okolo 30°C. Vtedy by ste varené či pečené jedlá alebo suroviny podliehajúce skaze nemali nechávať mimo chladničky viac, ako dve hodiny.
Ochutnávanie surových výrobkov
Veľmi často diskutovaná téma je vhodnosť konzumácie surového mäsa alebo vajec. Mnoho ľudí ich pri príprave ochutnáva, no rozhodne to nie je vhodný spôsob, ako sa vyhnúť ochoreniam. Pokrmy radšej dochuťte korením alebo bylinkami až po tepelnej úprave, kedy vám nehrozí nákaza baktériami zo surových potravín.
Marinády na mäso
Mäso naložené v marináde odložte vždy do chladničky a nechajte ho v uzatvorenej nádobe. Nemalo by byť v mise mimo chladničky, pretože by sa v ňom mohli začať množiť baktérie, ktorým sa výborne darí najmä pri izbových teplotách. Ak vás napadne využiť následne marinádu ako omáčku k pečenému mäsu, na tento nápad okamžite zabudnite.
Nespoliehajte sa na chuť a zrak
Ak si chcete byť zaručene istí, že mäso alebo vajcia sú správne tepelne spracované, mali by ste počas ich prípravy pečením, varením alebo dusením presiahnuť hranicu 95 stupňov. Nespoliehajte sa na dlhšie pečenie pri nízkej teplote alebo len pohľad na upečené mäso.
Výmena špongie
Špongiu na riad by ste mali vymeniť za novú každých 7 dní, aby ste zabránili premnoženiu baktérií. Ak chcete počet baktérií ešte viac eliminovať a zabezpečiť si čistejšiu domácnosť, po každom umývaní špongiu dajte na pár minút do mikrovlnej rúry, ktorá teplotou zabije baktérie na špongii.
Podložky na prípravu jedál
Vždy, ak pracujete s mäsom, mali by ste následne umyť nože, podložky alebo taniere, kde prebiehala ich príprava. Až tak na ne môžete položiť zeleninu, či iné potraviny, ktoré budete krájať. Baktérie z mäsa, ktoré sa dostanú na iné produkty predstavujú skutočné riziko. Ešte lepšie urobíte, ak budete mať vo svojej domácnosti podložky na krájanie, ktoré budete používať výhradne na mäsové výrobky.
Čo robiť po jedle
Neriskujte pálenie záhy, dlhé trávenie alebo bolesti brucha. Ak si radi vychutnávate jedlo z pohodlia svojho gauča, vedzte, že po jedle vám najviac prospeje prechádzka. Nejde o spaľovanie kalórií, ale o zvislú polohu, ktorá zabráni nadmernej tvorbe štiav a vám bude po jedle lepšie tráviť. Vo vzpriamenej polohe by ste mali ostať asi hodinku po jedle.
Kde skladovať mliečne výrobky
Mlieko, jogurty, kefír a iné mliečne výrobky by ste nemali skladovať vo dverách chladničky. Je tam nižšia teplota a hrozí vyššie riziko, že sa vám potraviny jednoducho pokazia. Ak ich chcete mať dlhšie čerstvé vyberajte si na ich uskladnenie police v chladničke. Čím vyššia polica, tým nižšie teplota.
Jana, adme.ru
Nahlásiť chybu v článku