Prezidentka Zuzana Čaputová si zavolala odborníkov kvôli zdražovaniu. Pre Slovákov má aj dobré správy

SITA

FOTO TASR - Martin Baumann

Aktuálne zdražovanie potravín a energií na Slovensku sa najviac dotýka najzraniteľnejšej skupiny ľudí. Prijatie sociálnych opatrení prostredníctvom zvýšenia a zavedenia niektorých príspevkov je nevyhnutné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Konštatovala to v piatok prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s hlavným ekonómom Národnej banky Slovenska Michalom Horváthom, hlavnou ekonómkou Slovenskej sporiteľne Máriou Valachyovou, riaditeľom Inštitútu finančnej politiky Jurajom Valachym, generálnou riaditeľkou sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu SR Ľudmilou Ivančíkovou a výkonnou riaditeľkou Slovenského národného strediska pre ľudské práva Silviou Porubänovou.

Slovensko čelí zdražovaniu

Slovensko čelí podľa účastníkov stretnutia vlne zdražovania a inflácii, ktorá atakuje hranicu 5 %. Zdražovanie energií a potravín by však malo byť dočasné. Nárast cien potravín a energií by sa mal pozastaviť v priebehu budúceho roka. Zvyšovanie miezd sa v budúcom roku očakáva na úrovni 5,5 %.

FOTO TASR – Martin Baumann

„Aj preto sa zdražovanie vo výraznej miere nedotkne veľkej časti obyvateľstva. Je tu však časť obyvateľstva, na ktorú bude mať toto zdražovanie výrazný vplyv. Ide o najzraniteľnejšie skupiny, teda najnižšie príjmové skupiny. V riziku chudoby je aktuálne na Slovensku 800 tisíc ľudí. Problém budú mať rodiny s viac ako tromi deťmi, rodičia samoživitelia, dôchodcovia. Už aktuálne má Slovensko 300 tis. ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť pravidelné udržiavanie tepla z finančných dôvodov,“ uviedla v piatok prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Aké je riešenie?

Účastníci stretnutia sa zhodli, že riešením súčasného stavu sú kompenzácie vo forme rôznych dávok, ktoré sú potrebné. Musia byť však cielené a dočasné. „Malo by ísť napríklad o zvýšenie príspevku na bývanie, s tým však musí byť spojená aj zmena v definovaní osôb, ktoré tento príspevok poberajú. Chceme aj výrazné rozšírenie poberania tohto príspevku o skupinu pracujúcej chudoby. Odporúčame aj celkové zvýšenie dávky v núdzi. Máme potrebu aj zadefinovania skupiny ľudí v energetickej chudobe. V niektorých krajinách EÚ sú už takéto osoby zadefinované. Pre týchto ľudí navrhujeme zriadiť nový druh dávky,“ dodala v prejave po stretnutí prezidentka.

Najnovšie články