Svetové komoditné trhy už naznačujú zvoľňovanie cenových tlakov v oblasti potravín. Ide však iba o jeden z viacerých vplyvov na ich ceny. Rolu zohráva aj vývoj miezd a príplatkov v domácej ekonomike, počasie či forma kontraktov, aké výrobcovia používajú.
V aktuálnej analýze na to upozornil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Odhaduje, že priemerný medziročný nárast cien potravín v SR môže v tomto roku dosiahnuť 4,5 %.
Pripomenul, že v minulom roku stáli potraviny za veľkou časťou vysokého dvojciferného rastu cien na Slovensku.
Ako sa budú vyvíjať ceny v tomto roku?
„Dôvodom bola okrem väčšieho zastúpenia týchto položiek v našom spotrebiteľskom koši aj väčšia závislosť od ruských energií, z toho vyplývajúci vyšší rast cien vstupov a zároveň aj nižšia produktivita vo výrobe než v západných krajinách,“ priblížil analytik.
Prehľad o vývoji na svetových komoditných trhoch poskytuje Index cien potravín Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorý sleduje päť komoditných skupín (obilniny, zelenina, mliečne produkty, mäso, cukor). Svetové ceny potravín sú podľa neho už 10 % pod úrovňou z konca roka 2021. Výrazne lacnejšie sú najmä oleje, ale aj obilniny či mliečne výrobky.
Cena cukru narástla
Na druhej strane, cukor je oproti rovnakému obdobiu drahší o takmer 40 %. Dôležitý je aj vývoj cien vstupov, pričom ceny poľnohospodárskych výrobkov sú medziročne nižšie o takmer 29 %, vyčíslil Horňák.
„Komoditné ceny tak naznačujú zlacňovanie väčšiny potravinových položiek. Druhým dychom však hneď treba dodať, že na konečnú cenu produktov má vplyv aj množstvo ďalších faktorov. Napríklad ide o vývoj miezd či príplatkov v domácej ekonomike, zásah vlády pri pomoci firmám so zvýšenými cenami energií a podobne,“ vysvetlil analytik.
Nahlásiť chybu v článku