Horčica. Kráľovná pochutín. Pridáva sa k mäsu, do omáčok, či do dressingov. V neposlednom rade bola neodmysliteľnou súčasťou večerí francúzskych kráľov. Recept na túto úžasnú domácu horčicu vás zaručene dostane. Už nikdy si horčicu nevezmete z regálu v potravinách.
Horčica je jednou z najpopulárnejších prísad na varenie. V profesionálnej gastronómii je bez debaty najobľúbenejšia vo Francúzsku, kde ju používajú na výrobu omáčok. Neostala však iba v krajine galského kohúta, ale posunula sa ďalej. V Holandsku ju milujú v dressingoch a tých veru nemajú málo. Nemecky hovoriace krajiny ju radi používajú pri príprave mäsa a údenín. Na Slovensku je to podobne – horčicu konzumujeme prevažne s mäsovými výrobkami. V Ázii ju síce nepoužívajú vo veľkom, ale radi ju pridávajú do typických čínskych omáčok s karí. Dosť však o využití. Teraz si spoločne pripravíme najdokonalejšiu domácu horčicu.
Budeme potrebovať:
200g horčičných zrniečok (ak máte, môžu byť pol na pol tmavé a svetlé)
100ml vody
100ml ovocného octu (môže byť aj jablčný)
2PL cukru
soľ podľa chuti
Postup prípravy:
Horčičné zrniečka si opláchneme a necháme cez noc v zmesi vody a ovocného octu.
Vodu s octom nevylievame, naopak, na druhý deň dáme všetko spolu variť. Do zmesi pridajte soľ podľa chuti. Keď vám voda so zrniečkami zovrie, stíšte plyn a nechajte pomaly prevrieť ešte 1-2 minúty.
Náš tip : Chuť horčice popri varení ochutnávajte. Niekto má rád kyslejšiu, niekto zasa sladšiu. Podľa svojej chuti si do horčice pridávajte ovocný ocot, cukor, alebo soľ.
Po prevarení horčicu vylejte do mixéra a mixujte kým zmes nedostane správnu horčicovú konzistenciu.
Prichystajte si čisté uzatvárateľné poháre a mierne vychladenú horčicu rozdeľte do pohárov. Potom odložte do chladničky a nechajte odstáť približne 2 dni. Potom ju môžete konzumovať, či pridávať do varených jedál. Neohrdnete ňou ani pri jednoduchých a ľahkých zeleninových šalátoch.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku