Kto by nemal rád jemné, ľahké a mäkké pečivo, ktoré je vynikajúce ku káve či čaju? Táto piškótová torta, ktorá sa skladá z 3 prísad, to všetko spĺňa. Toto cesto je tak univerzálne, že z neho môžete vykúzliť rôzne koláče, torty. Stačí, ak pridáte krém, smotanu, ovocie, či čokoládu. Príprava piškótového cesta pre vás možno nebude žiadnym tajomstvom, no predsa, pozrite sa na tento recept.
Budete potrebovať:
vajíčka
cukor
múka
Postup:
Dôležité je dbať na správny pomer ingrediencií. Na každé vajíčko ide jedna lyžica múky a jedna lyžica cukru. To znamená, že keď máme 6 vajec, máme aj 6 lyžíc cukru a 6 lyžíc múky. Do cesta môžete pridať aj štipku jedlej sódy, ak sa bojíte, že cesto sa pri pečení „nepostaví“.
Vajíčka ešte pred prípravou vložte na 10 až 15 minút do mrazničky, aby boli dokonale vychladené. Následne ich rozbijeme do misky a na vysokých otáčkach mixujeme pomocou mixéru. Keď sa hmota zväčší 4 až 5-násobne, začnite po lyžičkách pridávať cukor.
Potom postupne pridávajte múku a podľa potreby jedlú sódu. Tortovú formu na pečenie si vymastite maslom a vysypte múkou. Cesto nalejte do formy a pečte v rúre, ktorá je predhriata na 180 stupňov približne 45 minút. Doba pečenia závisí aj od tortovej formy.
Tortu nechajte vychladnúť vo forme a následne vyklopte. Naplňte ju krémom alebo džemom, ozdobte marcipánom alebo fondánom. Kreativite sa medze nekladú. S týmto receptom však môžete upiecť akúkoľvek tortu. Je to jeden zo základných receptov, ktoré by mala mať v zbierke každá dobrá gazdinka. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku