Moja práčka začala po čase divne páchnuť a bola zanesená. Keď som však využila týchto 5 geniálnych trikov, konečne bola žiarivá a čistá ako nová!

Michaela

takprosto.cc

Možno vaše staré mamy, možno mamy, a dokonca si možno vy samé spomínate na ručné pranie, ktoré vedelo byť teda niekedy poriadne vyčerpávajúce. Je tak? Ani si to neuvedomujeme, ale práčkam vďačíme za veľký kus práce a voľného času. „Odvďačíte“ sa im však niekedy za tú prácu?

Článok pokračuje pod videom ↓

Sami dobre vieme, aké prádlo do práčky dávame. Akékoľvek, len nie čisté. Kam však následne všetka tá špina putuje? Väčšiny sa zbavíme, malá časť sa však poskrýva kde sa len dá, a to najradšej v okrajoch bubna či manžety. Niekedy nám o sebe dá vedieť aj vskutku nepríjemným zápachom… Áno, je čas práčku poriadne vyčistiť!

takprosto.cc

 Ako na to?

Na internete si vieme nájsť mnoho manuálov, ako si vyčistiť práčku. Človek by mal pocit, že bude potrebné vyčistiť do každý kút, každé miesto. Avšak pomocou týchto piatich jednoduchých trikov to budete mať raz-dva hotové.

Dvierka

Prvým krokom je zapamätať si, že vždy po použití práčky nechávame dvierka pootvorené, aby sa vlhkosť nezdržiavala vo vnútri. Dvierka potom len jednoducho umyjeme z oboch strán.

takprosto.cc

Tesniaca guma

Toto je miesto, kde sa veľmi rady zdržiavajú nečistoty akéhokoľvek pôvodu, či už sú to drobné čiastočky z oblečenia alebo vymytá špina z prádla. Práve preto by sme sa mali tesniacej gume povenovať viac a vyčistiť ju najlepšie pomocou ľubovoľného rozpúšťača alebo sódy. Ak však zápach nezmizne, bude potrebné použiť aj agresívnejší čistiaci prostriedok, najlepšie bez obsahu chlóru, ktorý môže gumu trochu zdeformovať.

takprosto.cc

Špongiou na miesto naneste prostriedky, ktoré ste sa rozhodli použiť a poriadne gumu vyumývajte, najmä z vnútornej strany. Dávajte však pozor, aby ste manžetu nepoškodili.

takprosto.cc

Čistenie bubna

Na bubne samotnom sa najčastejšie zvyknú usádzať nepríjemne vyzerajúce usadeniny, tvorené zväčša horečnatými a vápenatými soľami. Na ne budeme najlepšie potrebovať obyčajný ocot alebo kyselinu citrónovú. Zrejme sa nemýlime, ak máte oboje doma.

takprosto.cc

Jednodchšie je použitie kyseliny citrónovej. Na dostatočné čistenie bude potrebné 1 až 6 balení kyseliny citrónovej. Závisí to však od veľkosti práčky a stupňa znečistenia.

takprosto.cc

Pridáme prostriedok, ktorý sme sa rozhodli použiť a spustíme práčku pri najvyššej možnej teplote a najdlhšom programe.

Čistenie dávkovača

Ako by to vyzeralo, keby sme mali práčku na pohľad celú čistú, no dávkovač by vyzeral takto nevábne? Podľa priloženého návodu na používanie práčky opatrne dávkovač vytiahnite a najhrubší povlak umyte jednoducho čistiacim prostriedkom a hubkou.

takprosto.cc

Ak sa vám však zásobník stále nepozdáva a má hrdzavý nádych, použite zmes octu a jedlej sódy. V lavóri si rozrobíme čistiacu zmes a dávkovač necháme odmočiť sa minimálne polhodinu. Následne stačí už len vyutierať dočista.

takprosto.cc

Čistenie odtokového čerpadla

Vyčistenie filtra je celkom jednoduché. Zvyčajne sa nachádza v dolnej časti práčky, avšak predtým, než sa rozhodnete odskrutkovať kryt, podložte si pod neho uterák a menšiu nádobku na vodu.

takprosto.cc

Odskrutkujte kryt proti smeru hodinových ručičiek a budete prekvapení, čo všetko tam nájdete. Pokojne si tam nájdete aj mince či iné drobnosti, ktoré ste si zabudli vo vreckách. Vyumývajte, vyutierajte a zatvorte.

takprosto.cc

Akonáhle budete mať pocit, že vaša práčka potrebuje očistu, postup zopakujte. Nezaberie vám veľa času a vy budete mať dobrý pocit nielen z čistej a voňavej bielizne, ale aj práčky samotnej.

Aké triky pri umývaní práčky používate vy?

Pozri aj: Myslela si, že na čele má obyčajnú pigmentovú škvrnu. Ak vás od opaľovania neodradia tieto šokujúce fotografie, tak potom už nič!

zdroj: babskeveci.sk (Michaela), takprosto.cc

Najnovšie články