Pečenie, v ktorom je len trochu cesta, no veľa plnky, máme celkom radi. Tento koláčik je výborný, jemný, obsahuje málo kalórií a bude sa z neho tešiť celá rodina. Toto je jeden z najchutnejších jablkových koláčov a recept pochádza od mojej babičky. Tento koláč sme v rodine nazývali „neviditeľný“. Zmizol tak rýchlo, že ho skoro nikto nikdy nevidel a navyše ani cesto v ňom nie je poriadne vidieť.
Budete potrebovať:
90 ml mlieka
60 gramov múky
100 gramov cukru
3 vajíčka
1 lyžička prášku do pečiva
2 lyžice oleja
2 lyžice masla
1 lyžica koňaku
4 jablká
3 lyžice vlašských orechov
Postup:
2 vajíčka si s cukrom vymiešame do hladkej peny. Pridáme múku, olej, mlieko, prášok do pečiva a koňak.
Jablká si očistíme a narežeme na tenučké plátky. Najlepšie je, ak použijete krájač na uhorky, či mrkvu. Jablká ponorte do cesta. Pridajte orechy.
Formu na pečenie si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 30 minút.
Posledným krokom je plnka. V miske zmiešajte jedno vajíčko, 80 gramov cukru a rozpustené maslo. Horúci koláč zalejeme touto zmesou a pečieme ešte 15 minút. Koláč podávame vychladený, môžeme s ovocím navrchu, poprášený práškovým cukrom, alebo so šľahačkou. Dobrú chuť. Do koláča pokojne pridajte škoricu alebo muškátový oriešok. Koňak môžete nahradiť aj nejakým iným aromatickým alkoholom.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku