Prišla jeseň a s ňou aj rapídne zníženie teploty, čo ovplyvňuje najmä ľudí so slabšou imunitou. V období, keď denného svetla ubúda, skoro stále prší a je vlhko, je pre náš organizmus ťažšie bojovať s rôznymi vírusmi a baktériami. Tma a vlhkosť je ideálne prostredie pre šírenie vírusových ochorení. Určite ste aj vy zaregistrovali omnoho viac smrkajúcich a kýchajúcich ľudí v rannej MHD alebo v práci.
Naše telo nám neraz samo naznačuje, že potrebuje doplniť vitamíny vo forme vyváženej stravy. Mnohokrát si to ani neuvedomujeme, ale zdravá strava najviac ovplyvňuje naše fyzické, ale aj psychické zdravie. V tomto období nám sama príroda chce pomôcť a do obchodov sa dostávajú potraviny ako jablká, tekvice a červená kapusta, ktoré sú plné vitamínov a iných zdraviu prospešných látok.
V listoch červenej kapusty sa nachádzajú antokyány – látky, ktoré sú nositeľmi farebnosti ovocia a zeleniny. Tieto látky urýchľujú hojenie rán, odbúravajú tuky a chránia naše cievy pred účinkami cholesterolu. Okrem toho nájdeme v červenej kapuste radu ďalších cenných látok, ktoré napomáhajú celkovému zdraviu organizmu.
Výhody červenej kapusty
# Červenú kapustu by mali do svojho jedálnička zaradiť ľudia trpiaci arteriálnou hypertenziou (vysoký krvný tlak v tepnách) – pomáha znižovať vysoký tlak, posilňovať cievy a zvyšovať ich pružnosť.
# Zelené listy pomáhajú pri liečbe zapálených rán, popálenín a pomáhajú aj pri bolestiach hlavy.
# Červená šťava z kapusty má antioxidačné účinky a čistí pečeň.
# Pravidelné konzumovanie šťavy z červenej kapusty znižuje riziko rakoviny prsníka až o polovicu.
# Phtoncidy, ktoré vo veľkej miere obsahuje červená kapusta, sú známe svojou schopnosťou bojovať proti tuberkulóze. Už v starom Ríme vedeli, aká je šťava z tejto rastilny vzácnosť a používali ju na liečbu pľúcnych ochorení.
# Kapustovú šťavu odporúčame aj v prípade, že chcete mať zdravé a silné nechty.
# Skvelá správa pre tých, ktorí chcú schudnúť – červená kapusta urýchľuje metabolizmus a tým aj spaľovanie tukov. Navyše nám pomáha obnoviť trávenie a čistí naše črevá.
Šťava z červenej kapusty
Samotná šťava z červenej kapusty nemá príliš lahodnú chuť, ale jej úžitok je neoceniteľný. Ak si radi robievate smoothie, prinášame vám jednoduchý recept na smoothie aj z červenej kapusty.
Ingrediencie:
300 g červenej kapusty
1 ks zeleného jablka
hrsť čerstvej bazalky
hrsť čerstvej mäty
Postup:
Všetky ingrediencie dobre umyjeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Mixujeme dovtedy, pokiaľ nebudeme mať kvapalnú konzistenciu. Môžeme pridať aj kúsok vody. Takto pripravené smoothie konzumujte cca 30 minút pred hlavným jedlom.
Pravidelná konzumácia červenej kapusty vám zaručí svieži vzhľad, zdravé vlasy a nechty a zdravé zníženie telesnej hmotnosti. Aj počas jesene môžme smelo využívať dary, ktoré nám matka príroda ponúka. Na vitamínové bomby nemusíme opätovne čakať do leta. Samozrejme, červenou kapustou tento zoznam nekončí. Aké druhy potravín ešte v tomto období konzumujete? Podeľte sa s nami o vaše overené typy v komentároch k článku.
zdroj: babskeveci.sk (Romi K)
Nahlásiť chybu v článku