Obsahuje v sebe najviac pesticídov, varujú odborníci. Tieto druhy zeleniny a ovocia by ste si už v obchode radšej kupovať nemali

Lucia Mužlová

Foto: pxhere.com

Mnohé druhy zeleniny a ovocia sú rokmi vyhlasované za tie najzdravšie. Z každej strany sa na nás valia informácie o tom, že by sme do jedálnička mali zapojiť viac vitamínov, viac vlákniny a viac minerálnych a telu prospešných látok, ktoré môžeme do tela prijať jedine z ovocia a zeleniny. Potom je tu však druhá vec, ktorú vám už povie len málokto. Obsahujú pesticídy.

Foto: pixabay

Nedávno sme vás informovali o tom, že kel je síce plný vitamínov a má vynikajúce a prospešné účinky na zdravie, no ako informoval Bussines Insider, obsahuje aj najviac pesticídov spomedzi všetkých druhov zeleniny.

Jedná sa o najviac kontaminovanú zeleninu vôbec. Uvádza to aj nezisková organizácia pre životné prostredie EWG, ktorá túto zeleninu zaradila na vrchol rebríčka tzv. „dirty dozen“, čo je akýsi sprievodca kontaminovaných potravín. V roku 2018 sa kel umiestnil na 3. mieste za jahodami a špenátom. Najnovšie správy sú však znepokojujúce a to aj pre poľnohospodárov.

Pridávajú sa aj ďalšie druhy zeleniny a ovocia

Foto: pixabay

K tejto zelenine sa však pridávajú aj ostatné druhy, ktoré bežne konzumujeme. Do rebríčka ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú najviac pesticídov patria napríklad aj veľmi obľúbené jahody. Správa z roku 2019 ukazuje, že viac ako 90% vzoriek jahôd bolo pozitívnych na obsah rezídua dvoch alebo viacerých pesticídov. Samozrejme, keď si jahody dopestujete na záhradke alebo ich kúpite od poctivého farmára, mali by byť v poriadku, no vždy sú potrebné informácie o danom produkte. Aby nám vyrástli krásne a veľké jahody, aké vidíme v obchode, slnečné svetlo ap pôda jednoducho nestačí. Aj preto jahody zo záhrady nevyzerajú tak úchvatne, no sú podstatne zdravšie.

Foto: pixabay

Ďalším prípadom obľúbenej zeleniny všetkých, ktorí sa stravujú zdravo a sem tam si doprajú napríklad smoothie je špenát, ktorý bežne mixujeme spolu s ovocím, alebo ho dusíme spolu s cesnakom ako prílohu. Až 76% vzoriek špenátu bolo pozitívnych na permetrín, ktorý je v Európe navyše zakázaný. Prítomná bola aj tzv. DDT, čo je látka, ktorá bola prijatá za pesticíd po druhej svetovej vojne a od roku 1972 je zakázaná, no jej zvyšky sa v pôde stále nachádzajú a prítomné boli až v 40% vzoriek.

K ďalším druhom sa pridávajú nektarinky, kde boli pesticídy zaznamenané až v 90% vzoriek, aj jablká odrody Pink Lady, broskyne, čerešne, hrušky, paradajky, zeler a dokonca aj zemiaky a čili papričky. Áno, môže sa vám teraz zdať, že pesticídy sú vo všetkom a pýtate sa, čo teda máte jesť.

Bohužiaľ, to, že pesticídy sú naozaj vo všetkom je pravda a bojovať proti tomu môžeme jedine tak, že si zeleninu a ovocie dopestujeme, alebo si jednoducho budeme vyberať, aké druhy a hlavne odkiaľ a u koho si ich kúpime. Je to akýsi začarovaný kruh. Ovocie a zelenina od farmárov je síce drahšia, no platíme si za kvalitu, lokálne pestovanie a hlavne, tam kde si pri kúpe priplatíme, neskôr na zdraví ušetríme. Znie to jednoducho, no takúto, nazvime to samostatnosť a oddelenosť od veľkých obchodných reťazcov si môže dovoliť len málokto a hlavne, ľudia si to ešte stále neuvedomujú, nie sú informovaní alebo im to je jednoducho jedno. Nezabudnite, že vždy máte možnosť voľby.

eatthis.com

Najnovšie články