Chyby, ktorých sa dopúšťajú rodičia pri výchove detí. Ak robíte týchto 7, bude v živote len prehrávať

Hyriaková Kristína

Foto: unsplash

Ak niečo deti počas celého života ovplyvňuje, tak je to sebadôvera. Keď ju vo vašich deťoch nevybudujete vy, bude sa to s nimi tiahnuť celý život. Každý rodič vo svojej výchove občas pochybí, ale toto je niečo, na čom by ste mali pracovať. Inak bude z vášho dieťaťa vždy len porazený človek.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aj človek, ktorý je veľmi talentovaný môže byť neúspešný, pokiaľ v ňom nikto nebuduje sebadôveru. Niektoré veci, ktoré rodičia robia takmer na dennej báze prispievajú k tomu, aby bol z dieťaťa človek, ktorý bude vždy vystupovať ako porazený. Nerobte ich a pomôžete im dosiahnuť svoje sny tým, že im vybudujete sebaúctu. Práve tá vytvára budúcnosť. Píše tak psychológ Nathaniel Branden vo svojej knihe The Sex Pillars of Self-Esteem.

Foto: pexels

Nepoukazujte stále na ich chyby

Žiadne dieťa nie je dokonalé a ani nikdy nebude. Ale neustále im pripomínať to, čo je na nich zlé tiež nie je to, čo potrebujú. Nepridávajte stále na svoje dieťa negatívne nálepky ako napríklad: Nechytaj to, lebo vždy všetko rozbiješ. Nikdy si nevedel matiku. Vždy si bola veľmi pomalá. Na miesto toho sa posnažte chváliť a hovoriť vášmu dieťaťu, čo je na ňom dobré. Avšak, mali by ste si dávať pozor, aby ste v dieťati nevybudovali narcizmus, ktorý podľa štúdie môže vyvolať nezdravý obdiv k sebe samému.

Toto sa deje ľuďom s nízkou sebaúctou

Ľudia, ktorí majú nízku sebadôveru sa väčšinou ukážu najmä vo vzťahoch. Buď padajú do vzťahu s nevhodnými partnermi len preto, lebo majú pocit, že pre nich nie je nikto dosť dobrý, alebo sú vo vzťahu neustále neistí a majú pocit, že robia dačo zle.

„Ja v tvojom veku“

Veta, ktorú z princípu neznášajú všetky deti a nezáleží na tom, koľko majú rokov. Nemôžete porovnávať dve rozdielne doby a dve rozdielne bytosti. Doba je iná a keď budete svojmu dieťaťu neustále hovoriť, čo všetko ste dokázali v jeho veku, bude sa cítiť degradovať. Dieťa môžete k zlepšovaniu motivovať aj inak.

Foto: pixabay

Za emócie sa nemusíte hanbiť

Ak sa vaše dieťa často rozplače kvôli maličkostiam, najväčšia chyba, ktorú môžete urobiť je, že ho začnete poúčať, aby svoje emócie skrylo. Opäť sa objavujú známe vety ako: Pozri ako škaredo vyzeráš, keď plačeš. Nechcem ťa, keď takto plačeš. To posledné, čo by ste mali od vašich detí chcieť je to, aby skrývali to, čo cítia. Väčšinou je najlepšie, čo môžete spraviť, že sa ich opýtate, čo ich trápi.

Neprechvaľujte

Ako sme už spomínali, nie je dobré vytvárať v dieťati dojem, že je lepšie ako ostatné deti, hlavne vtedy, keď to naozaj nemá nič spoločné s realitou. Dieťa by ste mali chváliť, keď je za čo. Nemôžete sa tváriť, že vaše dieťa je talentovanejšie ako je, pretože keď príde na kritiku, je pravdepodobné, že to nezvládne a totálne ho to položí.

Foto: pixabay

Prázdne hrozby

Koľkokrát ste sa vášmu dieťaťu vyhrážali, že mu niečo zakážete? A koľkokrát ste to naozaj urobili? Nemyslite si, že to vaše dieťa nevníma, práve naopak a je mu jasné, že si nestojíte za svojím slovom. Podvedome si však uvedomuje aj to, že sa sami neberiete vážne, a to sa pretvára priamo do neho. Ak teda dieťaťu poviete, že ak neumyje riad, nepustíte ho von, naozaj to dodržte.

Nechajte ho robiť chyby

Prirodzený inštinkt každého rodiča je chrániť svoje dieťa od všetkých chýb, ktorých sa môže dopustiť. Asi vám je však jasné, že to nie je správne. Mali by ste nechať svoje dieťa, nech sa učí, že nikto nie je neomylný a že rodič tu nebude vždy, aby ho ochránil pred každou drobnosťou. Naučí sa spoliehať samo na seba.

Začnite od seba

Deti sú obrazom svojich rodičov. A práve preto, ak chcete, aby malo vaše dieťa dostatočnú sebaúctu, mali by ste začať od seba. Nemusíte sa ospravedlňovať za všetko, čo urobíte, mali by ste si vážiť samého seba presne takého, aký ste a ukázať to aj vašim deťom. To je jednoducho základ.

Foto: pxhere

Každý rodič sa občas dopúšťa chyby a je jasné, že ani sami poriadne neviete, čo sa na vašom dieťati môže podpísať. Napriek tomu je len na vás, aby ste skúsili robiť veci inak.

Najnovšie články