V dnešnej dobe kupujeme namiesto poctivého chleba všeličo. Od balených náhrad, ktoré vydržia „čerstvé“ aj celé týždne, po predpečené polotovary, ktoré v obchodných reťazcoch len hodia do rúry a potom ich predávajú ako teplučké a čerstvé. Ale kam sa podel ozajstný chlieb?
Ani pri chlebe by sme nemali zanedbávať výber. Podobne ako pri mäse, zelenine alebo mliečnych výrobkoch, by sme mali našu pozornosť venovať aj dobrému chlebíku. Aj také sa ešte totiž na regáloch nájdu, ibaže v menšom počte.
Chlieb 21. storočia
Ruku na srdce, koľko času trávite pri výbere chleba? 20 sekúnd, alebo ešte menej? Okrem múky, kvasníc a vody do nekvalitného chleba, ktorý môže naše zdravie poškodiť dokonca viac ako málo čerstvé mäso, pridávajú výrobcovia oveľa viac škodlivých prísad. Pre niektoré z nich môžeme základnú potravinu nazvať aj malým-veľkým jedom.
Droždie v rôznych formách, ktoré má všetky možné atribúty len nie čerstvosť. Takéto droždie plné baktérií a iných látok, preniká konzumáciou do buniek a urýchľuje výskyt a rast malígnych nádorov. Okrem toho „pomáha“ aj vzniku žlčníkových kameňov.
Chemické prísady, ktoré sa pridávajú do predpečeného alebo baleného chleba slúžia na udržanie pečiva čerstvého a mäkkého oveľa dlhšie, než je prirodzené. Takýto chlieb rozoznáte jednoducho – po prekrojení je plný bubliniek a je ľahší. Skutočný chlieb by mal byť ťažší a hutnejší.
Bieliace látky ovplyvňujú ľudské telo, spôsobujú karcinogény a alergie. Farbivá, stabilizátory a emulgátory chránia pred plesňou a zvyšujú samotný objem chleba. V poslednej dobe sa obľube teší aj tzv. „vylepšený chlieb“. Jeho výroba nezodpovedá žiadnym štandardom a namiesto 2-3 hodín sa pečie len 1 hodinu. Vo vnútri je takmer prázdny, je mimoriadne ľahký.
Ako má teda vyzerať chlieb?
Je smutné, že mladí ľudia dneška vlastne ani nevedia, ako by mal skutočný chlieb vyzerať. Možno práve preto, že nikdy nezažili poctivý domáci chlieb, ktorý by im upiekla mama alebo stará mama. Už nejaký ten rôčik sa totiž tešíme konzumu v podobe množstva výrobkov, z ktorých si neraz ani nevieme vybrať. Ako si má teda vybrať skutočný chlieb aj človek, ktorý takýto chleba nikdy v rukách nedržal a ani neochutnal? Ako prvé je dôležité zapamätať si štandardnú dobu spotreby čerstvého chleba – tá je maximálne 48 hodín, v ideálnom prípade len 24 hodín. Ak natrafíte v pekárni alebo v potravinách na trvácnejší chlieb, rovno od neho dajte ruky preč.
Aby ste zistili, či je chlieb čerstvý, zľahka ho zvrchu zatlačte. Ak sa vráti do pôvodného tvaru, zloženie, z ktorého sa skladá, je vysoko kvalitné a pri jeho príprave boli pravdepodobne zohľadnené všetky normy.
Ak sa dá, pýtajte si z toho istého druhu chleba len polovičku. Tam môžete zistiť, či je striedka jemne porézna a výsledok pečenia hutný. Žiadne hrudky ani príliš veľké bubliny by sa v nej nemali nachádzať. Ak sa chlieb drobí alebo príliš lepí, môže byť infikovaný plesňou, prípadne „vylepšený“ zemiakovým škrobom.
Chlieb si môžete aj odvážiť. Ak váži menej ako 500 gramov, ide o pekárenský výrobok. Používajú sa zlepšujúce látky na pečenie, ktoré zabezpečia, že chlieb bude nafúknutejší a dostatočne veľký, no gramážou sa poctivému chlebu nevyrovná.
Všimli ste si niekedy na chlebíku aj biele pozostatky múky? Pri pečení sa tam pridáva na to, aby sa chlebík nespálil. Vždy si ale dajte pozor a radšej si ho dobre obzrite. Niektoré druhy plesní sú taktiež biele a vyzerajú veľmi podobne. Do obchodov by sa ale takýto chlieb dostať nemal, aj keď mnohí z nás už podobných prípadov bohužiaľ zažili viac.
Nuž rozhodne stojí za to porozmýšľať a povyberať, kým si odnesieme čerstvé alebo „čerstvé“ pečivo domov. Ako nakupujete chlieb vy? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku