Mak jednoznačne patrí v období Vianoc na váš stôl. Tento koláčik sa postará o tú pravú atmosféru Vianoc u vás doma. Šťavnatý, lahodný koláč plný maku, medu a orieškov. Bez štipky cukru, no pritom sladučký až-až. Je dobré vedieť, že týmto receptom doprajete svojmu telu aj veľa živín. Prečo? Mak totiž obsahuje 12 x viac vápnika ako kravské mlieko, veľa vlákniny a máličko sacharidov. Tak pustíte sa do toho?
Budeme potrebovať
Na cesto:
- 250 g celozrnnej múky
- 170 g kvalitného masla
- 1 vajíčko
- 2 lyžice medu
Na plnku:
- 500 g mletého maku
- 10 PL medu
- 100 g posekaných vlašských orechov
- trocha mlieka
Na potretie:
- 1 vajíčko
Postup
Suroviny na cesto zmiešame a dáme na 30 minút stuhnúť do chladničky. Mak uvaríme v troche mlieka, aby sa nám vytvorila hustá hmota. Po vychladnutí pridáme med a orechy.
Cesto rozdelíme na dve polovice. Prvú vyvaľkáme a dáme na plech. Na ňu rovnomerne rozotrieme plnku. Druhú polovicu takisto rozvaľkáme a položíme navrch.
Potrieme vajíčkom a pečieme 40 minút pri 180 stupňoch. Dobrú chuť.
Tento článok vznikol v spolupráci s portálom fitshaker.sk.
zdroj: babkseveci.sk, fitshaker.sk
Nahlásiť chybu v článku