Chystajú sa obrovské zmeny v školských jedálňach. Čaká rodičov zvýšenie príspevku na obedy?

TASR

Foto: TASR archív

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa zameralo na školské stravovanie. Počas pondelkovej tlačovej konferencie rezortný šéf Branislav Gröhling (SaS) poznamenal, že je potrebné pozerať sa na potreby dieťaťa, teda aj na zdravý životný štýl a zdravú stravu žiakov.

Článok pokračuje pod videom ↓

Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje predovšetkým bez pridaných cukrov a sladidiel, či obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov. V tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky. „Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl našich detí, s tým súvisí hlavne pohyb. Súčasťou toho je ale aj vyvážený príjem a výdaj energie a stravovania,“ povedal minister školstva. Ako poznamenal, v tejto súvislosti rezort školstva pripravil tri kroky.

Dôležité zmeny

Prvým z nich je revízia materiálno-spotrebných noriem, teda receptúr a zásad, ktoré začali platiť od septembra. Poslankyňa Národnej rady SR Jarmila Halgašová (SaS) priblížila, že zo zastaraných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá. „Pridané boli zdravšie polievky, nátierky, pribudli tiež jedlá z diviny a zvýšil sa podiel čerstvej zeleniny. Po tejto revízii je možné zvýšiť podiel zeleniny až o 40 percent,“ povedala Halgašová.

Foto: TASR archív

Cieľom podľa jej slov je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky, či zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia a ak sa dá, najmä od regionálnych výrobcov, pestovateľov. V tejto súvislosti majú ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania. Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. „V predchádzajúcom období sme vyčlenili 2.750.000 eur na obnovu školských jedální. Pomohli sme tak 570 jedálňam,“ konkretizoval minister školstva.
Tretím krokom, ktorému sa chce rezort školstva v budúcnosti venovať, je vzdelávanie školského personálu.

Potrebujú vzdelať kuchárov

Halgašová uviedla, že v lete 2020 pripravila pilotný projekt Školská jedáleň zameraný na vzdelávanie kuchárov. „Hlavným cieľom je zvýšiť záujem detí o stravovanie v školských jedálňach. Podľa prieskumu sa takmer polovica detí v školskej jedálni nestravuje. Je preto potrebné zvýšiť atraktivitu jedál a zaviesť moderné trendy prípravy jedál podávaných v našich jedálňach,“ povedala. Spolu s ministerstvom školstva sa podľa jej slov snažia zastrešiť praktickú časť priamo v teréne.

Cez školské prázdniny počas minulého roka sa projekt realizoval v základných a stredných školách v piatich krajoch Slovenska. „Od prvého októbrového týždňa bude tento projekt pokračovať za plnej prevádzky školských jedální. Spolu s odborníkmi sa budeme vracať aj na školy a medzi kuchárov, ktorí už školenie absolvovali,“ povedala Halgašová. Cieľom Halgašovej je zostaviť v budúcnosti aj video archív receptúr zo školských kuchýň vrátane hodnotenia pripravených jedál.

Čaká nás zvýšenie príspevku?

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR osloví ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), aby sa začali rozprávať o zvýšení príspevku v rámci obedov. V pondelok počas tlačovej konferencie to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Poznamenal, že v tejto súvislosti bude fungovať aj pracovná skupina. „Pretože ak chceme zdravšie variť, tak potrebujeme aj zafinancovať obedy,“ povedal šéf rezortu školstva. Ako podotkol, keď bude vypracovaný projekt zvýšenia dotácie a aj dosahov na štátny rozpočet, tak ho budú prezentovať a diskutovať o ňom aj s kolegami v koalícii.

Foto: maxpixel

Rezort školstva sa zameral na školské stravovanie, jeho cieľom je zvýšiť atraktivitu jedál pripravovaných v školských jedálňach. Od septembra začala platiť revízia materiálno-spotrebných noriem. Z pôvodných receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a so sladidlami, receptúry s obsahom vnútorností, s obsahom údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, s obsahom polotovarov a hotové mrazené jedlá. Pridané boli zdravšie polievky, nátierky, pribudli tiež jedlá z diviny a zvýšil sa podiel čerstvej zeleniny.

Na otázku k zvýšeniu platov zamestnancov v školských jedálňach minister školstva poznamenal, že zvyšovanie platov zamestnancov nielen v jedálňach, ale v celom regionálnom školstve, je cieľom vyjednávania smerom k ministerstvu financií. „Predpokladám, že do polovice októbra budeme vedieť výsledok, akým spôsobom sa budeme môcť pozrieť na platy jednotlivých zamestnancov,“ uzavrel šéf rezortu školstva.

Najnovšie články