Francúzske pečivo – to sú chrumkavé bagety, pletenky, croissanty a mnohé ďalšie druhy pečiva. Kto by ich nemiloval? Dnes sme si pre vás pripravili pravý francúzsky recept na domácu pletenku so sezamom, ktorú keď raz vyskúšate, už si ju nikdy v obchode nekúpite. Zaručujem vám pravý gurmánsky zážitok.
Budete potrebovať:
1 polievkovú lyžicu sušeného droždia
250 ml vody
3 lyžice cukru
štipka soli
80 ml oleja
1 vajíčko
250 gramov múky
25 gramov sezamových semienok
Postup:
Na prípravu budete potrebovať uzatvárateľné plastové vrecko, no šikovnejšie si poradia a postačí im aj miska. Poďme si ale povedať niečo práve o postupe so sáčkom.
Do vrecka vložíme droždie, vodu, cukor, soľ, olej a 220 gramov múky. Sáčok dobre uzavrieme a vytlačíme všetok vzduch. V rukách vymiesime cesto.
Sáčok umiestnme do veľkej misky s teplou vodou a necháme ho tam približne 30 minút. Cesto krásne vykysne.
Po polhodine do sáčku pridáme 30 gramov zvyšnej múky a dobre premiešame.
Cesto necháme v teplej vode ešte ďalšiu hodinu. Keď je cesto vykysnuté, vyberieme ho zo sáčku a rozdelíme na tri rovnaké časti.
Z každého kúsku cesta urobíme dlhší pás. Z troch pásov zapletieme klasický vrkoč.
Hotový vrkoč dáme na plech s papierom na pečenie a potrieme ho vajíčkom a posypeme sezamovými semienkami.
Rúru si predhrejeme na 150 stupňov a pletenku pečieme cca 40 minút kým nemá zlatistý povrch.
Ak chcete vidieť podrobný návod, odporúčam postupovať krok za krokom podľa tohto videa. Dobrú chuť.
[youtube sjmILw86U34 720 410]
zdroj: babskevei.sk (Lucia M.), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku