Aj vy varíte karamel dlho? Nechce sa vám pri hrnci stáť hodinku dve? Potom vyskúšajte tento skvelý recept na domáci karamel, ktorý si pripravíte už za 10 minút. Vhodný je do koláčov, zákuskov, no ja si ho pridávam napríklad aj do kávy, keď si chcem dopriať nejakú príjemnú zmenu. Karamel je obľúbená sladkosť nášho detstva, tak si ju poďme spolu pripomenúť.
Na prípravu dokonca nepotrebujete žiadne kondenzované mlieko, čo je skvelé. Neváhajte a pustite sa do varenia, ktoré v tomto prípade nebude trvať dlhšie ako 10 minút.
Budete potrebovať:
1 hrnček mlieka
1 hrnček cukru
1 hrnček sušeného mlieka
50 gramov masla
1 lyžica vody
Postup:
Najskôr si vo väčšom hrnci zmiešame cukor s vodou. Na miernom ohni miešame, pokiaľ sa nám cukor úplne nerozpustí a kým sa nezačne sfarbovať dohneda. Následne pridáme maslo, ktoré miešame a necháme úplne roztopiť. Prilejeme mlieko a nezabúdame stále miešať.
Na záver ku karamelu prisypeme sušené mlieko a miešame tak, aby nám neostali žiadne hrudky. Varte približne 5 minút a následne odstavte z plameňa. Necháme trochu vychladnúť a môžeme karamel ponalievať do zaváraninových pohárov. Karamel skladujte v chladničke. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku