Falzifikátmi sa to hemží na každom rohu. Čudovali by ste sa, ale aj predajcovia korenín a koreninových zmesí sa niekedy utnú. Či už vedome alebo nevedome, to nechajme na ich svedomí. Čo však môžete urobiť vy, je poznať rozdiel medzi originálom a falzifikátom. Používate doma škoricu, klinčeky, kurkumu a iné koreniny? Potom určite čítajte ďalej.
Problém falzifikátov medzi koreninami je tu už od nepamäti. Začalo sa to stovky rokov dozadu, kedy podvodníci predávali podradné korenie, ktoré nazývali šafranom. Ten bol odjakživa veľmi drahý, preto sa na ňom dalo pekne zarobiť. Zbierať ho bolo náročné, no chutil fantasticky, a preto si ho ľudia od nepamäti kupovali. Dnes sa falšuje už všetko a bežný konzument len ťažko odhadne, čo je originál a čo nie. Či už si korenie kupujete v exotických krajinách alebo na domácom trhu, naučte sa, ako si vybrať originálne kvalitné korenie a bylinky.
Korenie
Či už kupujete korenie čierne, biele alebo zelené, originálne korenie by nemalo presiahnuť hrúbku 3-5 milimetrov. Pri stláčaní má korenie tendenciu rozpadať sa na väčšie častice a môže vám na prstoch zanechať trochu mastnoty. Presušený alebo falošný produkt sa vám pri stlačení rozpadne na prach. V prípade zeleného a bieleho korenia odhalíte falzifikát rovnako ako pri klasickom čiernom korení. Nové korenie má veľké jadro, preto aj jeho priemer je zvyčajne 5-9 milimetrov. Skúste ho ponoriť do vody. Ak klesne, je pravé. Ak nie, nové korenie od tohto výrobcu už nekupujte, pretože klame.
Škorica
Odlíšiť falošnú škoricu od pravej môže byť náročnejšie, ale zvládne to aj bežný spotrebiteľ. Pravosť mletej škorice zistíte tak, že ju pokvapkáte trochou jódu. Ak sa prášok začne sfarbovať namodro, potom ste prišli do styku s pravou škoricou. Pri kúpe celej škorice sledujte, či je štruktúra uvoľnená alebo veľmi tvrdá. Originál má jemnú červenkastú farbu.
Šafran
Najčastejšie sa pod rúškom šafranu ukrývajú zmesi kurkumy a repy. Ide najmä o mletý šafran. Rozlíšiť skutočný šafran od falzifikátu je pomerne jednoduché. Vzhľad šafranu je homogénny a korenie má výraznú červenú farbu. Ak vás šafran takto nevyzerá, potom ste s najväčšou pravdepodobnosťou kúpili niečo iné.
Vanilka
Vanilkové struky majú niekoľko podôb, ich vlastnosti sú staré stovky rokov. Za nákup vanilkových strukov nezaplatíte málo. Kvalita originálu od nekvalitnej vanilky sa líši vo vôni. Zatiaľ čo syntetický vanilín len „vonia“, nefalšovaná vanilka vás pri vdýchnutí nosom až zaštípe.
Klinčeky
Čudujete sa, že ešte aj klinčeky sa falšujú? Nemáte sa prečo. Kvalitný klinček má mimoriadne silnú vôňu a štipľavú chuť. Falzifikát alebo nekvalitný produkt rozlíšite úplne jednoducho – chuťou. Ak vás klinček na jazyku nezaštípe, je zle. Okrem toho kvalitu a originalitu klinčeka zistíte aj podľa farby. Jeho tvar je jednotný, farba tmavohnedá a hlavička môže byť o trochu tmavšia od nožičky. Ak ponoríte klinčeky do vody, tie, ktoré ostanú hlavičkou hore sú pravé. Naopak, tie, ktoré sa vykrúcajú, blízko ku kvalite nemajú.
Kardamón
Určiť kvalitu kardamónu je možné pomocou jeho vzhľadu. Dĺžka tobolky nesmie presahovať viac ako 2,5 centimetra. Farba musí byť alebo bledohnedá, alebo bledozelená. Jasne zelená farba označuje chemické prifarbovanie, a tým aj zníženú kvalitu produktu. Žltá farba zasa poukazuje na zlé sušenie a, ako inak, opäť zníženú kvalitu.
Badián
Kvalitný badián bude výrazne sfarbený do červenohneda. Ak je poškodený, v hviezdiciach by mala byť olejovitá kvapalina. Krehké alebo príliš tmavé ovocie označuje neštandardné produkty.
Kurkuma
Nie každý vie, že falšovatelia pod rúškom kurkumy predávajú obyčajnú prifarbovanú múku, ktorej pridávajú chemické arómy. Aby ste zistili, či ste kúpili originálnu kurkumu, nasypte trochu prášku do pohára s vodou. Ak sa vám na hladine vytvoria biele škvrny, máte dočinenia s falošnou koreninou.
Najhoršie na celej veci je to, že falošné koreniny sa nepredávajú len na exotických trhoch, ale aj u nás a v okolitých európskych krajinách. Dávajte si záležať na tom, za čo platíte.
Pozri aj: Vzala ihlu, niť a korále. To, čo z toho vzniklo nám vyrazilo dych
zdroj: babskeveci.sk (Monika), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku