Krajina plná temperamentu je známa ohnivým flamencom, nekonečnými plážami a výborným jedlom. Španieli tiež patria medzi labužníkov, ktorí si vedia užívať život naplno. Čo sa týka jedla, nikdy si neodpustia sladkú bodku za hlavným chodom. Rozmanitosť chutí dezertov je ovplyvnená regiónom, z ktorého pochúťka pochádza.
Napríklad Maurovia tu zanechali odkaz v podobe sladkostí postavených na mandľovej báze a Francúzi zas ponúkli bohaté krémové pochúťky. Nezáleží na tom, ktorú časť Španielska navštívite, vaša túžba po niečom sladkom bude vždy na 100% uspokojená.
Najznámejším dezertom na celom Pyrenejskom polostrove sú milované churros. Tradičné pražené podlhovasté pečivo, veľmi podobné našim šiškám, podávané so škoricou a šálkou horúcej čokolády. Ako hovorí legenda, recept na ostrov priniesli Portugalci, ktorí ho vraj odkukali z čínskeho pokrmu jou-tchiao. Vďaka nenáročnej príprave na otvorenom ohni sa stali obľúbenou pochúťkou. Neskôr boli súčasťou každých novoročných raňajok a obzvlášť obľúbenými boli po prebdenej noci.
Dnes sú povýšené na status: „Kedykoľvek máš chuť na churros, daj si churros“. Sú dostupné takmer všade. Ak ich nenájdete v ponuke niektorej z reštaurácií, radšej odíďte. Najviac si na nich pochutnáte v špecializovaných reštauráciách churrerías. Každoročne sa stotisíce pútnikov vydáva na niekoľkodňovú až mesačnú púť do Santiaga de Compostela. Okrem návštevy katedrály sv. Jakuba si nenechávajú ujsť ochutnávku miestnych dobrôt. Práve odtiaľto pochádza fantastická mandľová torta Tarta de Santiago. Dezert, ktorý sa servíruje pri izbovej teplote a najčastejšie je pripravovaný z polotovaru zo škatule. Koláč je často ozdobený cukrovým krížom sv. Jakuba. Akékoľvek predsudky, ktoré môže mandľový zázrak vyvolať, budú zbúrané hneď po ochutnaní prvého sústa.
Po stopách dezertov sa teraz dostávame do oblasti Cantabria. Na severe Španielska si nemôžete nechať ujsť Quesada, čo je ľahký zákusok s výraznou syrovou chuťou. Je ideálny pre milovníkov cheesecake-ov, hlavne pre tých, ktorí hľadajú jeho nové variácie. Populárna španielska bloggerka Almana Obregon, ktorá sa celosvetovo preslávila svojimi neuveriteľnými cupcakemi a môžete ju pravidelne v máji sledovať aj u nás v TV Paprika v šou Zákusky Almy Obregonovej, pripravila špeciálny recept na Quesadu, ktorú si môžete veľmi jednoducho upiecť aj doma. A ako ináč ako v cupcake verzii. Tak sa pustite do toho!
Na základ budete potrebovať:
1 hrnček múky
1,5 hrnčeka cukru
2 hrnčeky mlieka
1 kelímok bieleho jogurtu, približne 200g
3 trojuholníky krémového syru
3 vajíčka
1 malú smotanu na šľahanie
Na ozdobu:
Jablčné pyré, poprípade šľahačkovú smotanu
Postup:
Rozohrejte rúru na 180°C. Všetky ingrediencie spolu poriadne vymiešajte v jednej mise. Hladké cesto pomaly vylejte približne do ¾ cupcake formičiek. Vložte do rúry a znížte teplotu na 150°C. Pečte približne 1 hodinu a skontrolujte, či je cesto dobre prepečené. Ak vám cupcakey na uprostred popraskajú, nepanikárte, je to pre ne charakteristické. Vzhľad vašich výtvorov vám pomôžu vylepšiť náplň. Môžete použiť v podstate čokoľvek. Alma odporúča jablčné pyré (jednoducho uvaríte jablká a rozmixujete ich s cukrom). Hotové pyré lyžičkou aplikujete na jednotlivé zákusky a môžete podávať.
Tip: Ak chcete cupcakey ešte viac vylepšiť, ozdobte ich šľahačkou.
Ak sa pri svojich potulkách Španielskom vydáte do oblasti s názvom La Mancha, nebojte s veternými mlynmi ako Don Quijote, no radšej sa posaďte ku káve a vychutnajte si vychýrené Miguelitos. Vysoká nafúknutá kocka s krémovou náplňou je jemná ako obláčik. Cesto zo 14 tenkých vrstiev sa pri každom zahryznutí rozpadá na milión drobných kúskov. Keby vás predsa len zvádzala myšlienka stať sa na okamih Donom Quijotom, vyrazte do Katalánska. Typickým sladkým potešením je krémový puding s vaječným žĺtkom a karamelovou krustou. Servíruje sa v skromnej hlinenej miske a obľubu si získal po celom svete. Crema Catalana je v podstate južanským bratom slávneho crème brülée. Recepty na tento dezert sa tradujú z generácie na generáciu a každá gazdiná si ho ľahko upravuje podľa seba. Keď tento puding obohatíte o lieskovo-orieškový krém, vytvoríte lahodný dezert rovnako ako Alma v jej šou na TV Paprika. Pripravte si vlastnú Crema Catalana podľa domáceho receptu od Almy:
Na 4 porcie budete potrebovať:
6 vaječných žĺtkov
750 ml mlieka
40 g kukuričnej múky
125 g cukru
1 škoricu
8 lyžíc lieskovo-orieškového krému
Trstinový cukor podľa chuti na vytvorenie tenkej krusty
Postup:
Do pripravených sklenených alebo hlinených misiek vložte dve polievkové lyžice lieskovo-orieškového krému . V hrnci pomaly zahrievajte mlieko so škoricou. V druhom hrnci zatiaľ dohladka vyšľahajte vaječné žĺtky s cukrom a múkou. Akonáhle začne mlieko vrieť, vyberte z neho škoricu a pomaly prilejte do pripravenej zmesi. Všetko premiešajte a opäť zahrejte, až kým zmes nezhustne. Pudingovú zmes nalejte do pripravených misiek. Nechajte vychladnúť. Následne dezert posypte trstinovým cukrom a ohňom vytvorte karamelovú krustu. Hotovú pochúťku môžete servírovať po obľúbenom pokrme alebo iba tak na zlepšenie nálady. Dobrú chuť!
Zanietená športovkyňa Alma si získala vďaka skvelým receptom nielen v Španielsku, ale i po celom svete. Od 1. mája vysiela TV Paprika šou Zákusky Almy Obraganovej, v ktorej môžete nahliadnuť pod jej varechu. Nenechajte si ujsť nové diely a sledujte Almu v akcii každý pondelok večer.
zdroj: R. D. tv paprika
Nahlásiť chybu v článku