Keď som ráno začínala s týmto jedným produktom, prebytočné kilá šli dole aj bez cvičenia. Čo by sme na raňajky mali jesť a čo naopak nie?

Monizz

Raňajky sú nepochybne dôležitou súčasťou našej stravy a naozaj nikto by sa bez nich nemal púšťať do práce. Práve toto jedlo nám zabezpečí energiu, dobrú náladu a zároveň úspešný štart do dňa. Nie sú však raňajky ako raňajky. Niektorým jedlám by sme sa mali rozhodne vyhýbať.

Článok pokračuje pod videom ↓
pixabay.com

Čo na raňajky nejesť?

Pečivo – najmä kysnuté dráždi ráno žalúdok. Aj keď to necítite a nemáte vedomie, že by vám chlieb s maslom ubližoval, verte, že kvasenie v bruchu nie je ničím pozitívnym a rozhodne to potichu ovplyvňuje aj vaše fungovanie. Okrem kvasenia má pečivo na svedomí aj zvýšenú tvorbu plynov v črevách.

Sladkosti – sušienky spôsobujú hotovú explóziu inzulínu, a to nie je pre telo nijak prospešné. Ak ste celý život raňajkovali sladké sušienky, zarábali ste si na diabetes.

pixabay.com

Jogurty – a mliečne výrobky všeobecne nie sú vhodným jedlom hneď z rána. Kyselina chlorovodíková, ktorá sa v ranných hodinách nachádza v žalúdku v pomerne koncentrovanom množstve, ničí dobré laktobacily. Mlieko vám nemusí uškodiť, ale prakticky vám nedodá takmer žiadne dobré látky. Jesť ho teda na raňajky je úplne zbytočné.

Hrušky a paradajky – tieto dva druhy poškodzujú sliznice, ak ich jete hneď ráno. Hrušky obsahujú síce užitočnú vlákninu, no nie na prázdny žalúdok. Okrem toho vás z nich môže poriadne prehnať. No a paradajky obsahujú zasa veľa kyseliny tanínovej, čo spôsobuje zvýšenú kyslosť a tá zasa spôsobuje v tom lepšom prípade len pálenie záhy, v tom horšom gastritídu a žalúdočné vredy.

pixabay.com

Banány – sú neveľmi vhodnou potravinou na raňajky. Obsahujú veľa horčíka, ktorý nalačno ovplyvňuje srdce. Samozrejme, negatívne.

Korenené jedlá – rozhodne ráno nepridávajte na jedlá korenie. Podobne ako paradajky, zvyšujú kyslosť v žalúdku, spôsobujú pálenie záhy a žalúdočné vredy.

pixabay.com

Studené a sýtené nápoje – sú naozaj zlou voľbou. Ak máte zvyk dať si ráno namiesto kávy niečo bublinkové a navyše ešte studené, poškodzujete si žalúdkovú sliznicu, vytvárate zbytočnú plynatosť a komplikujete asimiláciu najbližšie skonzumovaného jedla.

Čo na raňajky jesť?

Ovsená múka – v akejkoľvek podobe je veľmi zdravá. Ak ste teda milovníci ovsených vločiek, prosím. Jedzte ich do sýtosti. Ovsená múka obaľuje steny žalúdka a chráni ich pred priamym poškodením. V tomto prípade si môžete pokojne dopriať aj sladké raňajky.

pixabay.com

Pohánka – je podobne ako ovsená múka hotovým zázrakom, ktorý žalúdku môžete dať. Ovplyvňuje funkciu tráviaceho systému, zlepšuje jeho výkon, telo nasycuje proteínom, železom a vápnikom.

Kukuričná kaša – podporuje odstraňovanie toxínov a solí, regeneruje mikroflóru čreva.

Vajíčka – sú oddávna považované za dobré raňajky a je na to patričný dôvod. Okrem toho, že sú silným zdrojom energie, sú aj veľmi sýte a po takýchto raňajkách nebudete cítiť vlčí hlad prinajmenšom doobeda.

pixabay.com

Čučoriedky – sú vynikajúce. Pri pravidelnej konzumácii tohto ovocia na lačný žalúdok normalizujú tlak, stabilizujú metabolizmus a zlepšujú pamäť. Pridávajte si ich do kaše alebo ovocného šalátu.

Celozrnný nekvasený chlieb – je presne to, za čo by ste mali vymeniť klasický chlieb. Nespôsobí kvasenie, nespôsobí kyselinu a zároveň je zdravší a výživnejší. Okrem toho je kvalitným a silným zdrojom energie na celé dopoludnie.

pixabay.com

Orechy – sú potravina, ktorú môžete jesť doslova kedykoľvek. Oleje obsiahnuté v nich podporujú správne trávenie a funkciu gastrointestinálneho traktu, znižujú kyslosť v žalúdku, zabraňujú gastritíde a vredom.

Med – si pokojne pridávajte do čaju alebo kávy namiesto sladidla. Doplníte energiu a budete mať lepšiu náladu. Pomôžete telu prebudiť sa a zlepšíte si ním aj činnosť mozgu.

pixabay.com

A čo jedávate na raňajky vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Nekupujte viac drahé vianočné ozdoby! Táto žena vám ukáže, ako si svoj domov ozdobíte rozprávkovo aj za pár drobných

zdroj: babskeveci.sk (M)

Najnovšie články