Niektoré veci vyzerajú zložitejšie, než v skutočnosti sú. To je aj prípad nášho karamelového zázraku. Tento koláč je extrémne jednoduchý, zároveň je však iný, než tie tradičné a veľmi nápaditý. Okrem toho je ešte aj neuveriteľne chutný a dá sa robiť tak na spôsob koláča, ako aj torty. Stačí si len vybrať formu na pečenie, aká vám viac vyhovuje.
Karamelový zázrak je vhodný pre všetkých milovníkov sladkostí. Pripravte sa však na to, že bude naozaj sladký, taký sladký, že sa bude hodiť k horkej káve, alebo čaju. Ak ste navyše milovníci kondenzovaného mliečka, u nás známeho ako salko, nachystajte rúru a zásteru. Ideme na to!
Na tento dokonalý koláč budeme potrebovať minimum ingrediencií:
6 vajec
6 PL kryštáľového cukru
6PL vlažnej vody
6 PL oleja
6PL polohrubej múky
2-3 PL kakaa
1 prášok do pečiva
tekutý karamel (kupovaný, alebo doma vyrobený- pozri sem: Domáci karamel za 10 minút
1 konzervu kondenzovaného mlieka
šľahačku (podľa chuti 1 alebo 2 tégliky šľahačkovej smotany)
balíček slaných praclíkov
karamelový toping
Postup:
Do mixéra si dáme celé vajcia + cukor, ktoré dobre vymiešame. Po lyžičkách pridávame vodu, olej, kakao, múku zmiešanú s kypriacim práškom. Plech si vymastíme a vysypeme múkou a cesto pečieme cca 20-30 minút pri teplote 180 stupňov.
Keď máme cesto ešte teplé, po celej ploche cesta urobíme pravidelné diery končekom varechy (viď videonávod nižšie). Keď máme diery hotové, vylejeme na cesto kondenzované mlieko a rozotrieme ho po celom povrchu cesta. Následne urobíme to isté aj s tekutým karamelom. Kým sa nám karamel s mliekom roztečú do dier v ceste, vyšľaháme si zo smotany šľahačku. Ja používam dve, pretože máme radi šľahačky viac, no niekomu stačí aj jedna. Šľahačku potom rovnomerne rozotrieme po ceste a môžeme podávať.
Netrápte sa ak sa vám aj šľahačka nevyšľahá celkom do tuha, pretože keď sa šľahačka trochu rozteká, samotný koláč to zjemní. A ak predsa len túžite po pevnej šľahačke, použite jednoducho stužovač. Pred podávaním na každý kúsok koláčika nasypte niekoľko slaných praclíkov a prelejte ich karamelovým topingom, alebo domácim karamelom. Prajeme dobrú chuť!
Prajeme dobrú chuť!
Video návod tu :
Náš tip na záver : keďže koláč je vynikajúci aj v tortovej aj v koláčovej forme, môžete ho pripraviť tak návšteve, ako aj deťom ako maškrtu v nedeľu poobede. Ak vám však prekáža, že je vďaka karamelu a kondenzovanému mlieku sladký, vyskúšajte ho skombinovať s ovocím. Namiesto praclíkov teda servírujte maliny, ríbezle, či višne. Tie sa hodia zo všetkého najviac a vôbec neprekáža ak budú aj zavárané. Sladkú chuť príjemne osviežia a koláč si zamilujú aj tí, ktorým príliš sladké koláče nie sú až tak po chuti. Jediné, čo neodporúčame je variant s citrusmi. Tie sa k tomuto koláčiku naozaj nehodia.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), browneyedbaker.com
Nahlásiť chybu v článku