Opäť si zaň priplatíme. Cena tejto potraviny opäť vzrastie, skomplikuje tak nielen vianočné pečenie

Dana Kleinová

Foto: Pexels

Nielen vianočné pečenie, ale aj váš každodenný čaj či káva sa poriadne predražia. Cena cukru totiž rapídne stúpne, a tak budete musieť naozaj zvážiť, či vaša chuť na sladké stojí za to.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informoval portál TV Noviny, cena cukru sa neustále hýbe nahor a nebude tomu inak ani na konci tohto roka. Cukor navyše každý používa prakticky každý deň, a tak nie div, že je ho na Slovensku, a celkovo vo svete nedostatok, čo spôsobilo zvýšenie jeho ceny. Ak teda plánujete veľké vianočné pečenie, pripravte sa, že poriadne potrápi vašu peňaženku.

Foto: Pixabay

Pociťujeme nedostatok cukru

Za zvyšovaním stojí tiež počasie, ktoré spôsobuje sucho a tým pádom znižuje produkciu cukru. Napríklad, sucho v Indii, ktorá patrí medzi najväčších producentov, spôsobilo, že cukru vyprodukovali o osem percent menej ako vlani a celosvetovo tak zvýšili cenu tejto pochutiny.

​„Cukru je teda z celosvetového pohľadu nedostatok a spôsobuje to najmä to, že sa nám tie ceny cukru na svetových trhoch výrazne zvýšili,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová a pokračuje: „Slovensko je príliš malá pestovateľská krajina. Pestujeme tu z toho celosvetového pohľadu naozaj len zlomok cukrovej repy a vyrábame z nej len zlomok cukru na to, aby sme nejakým spôsobom vedeli diktovať trendy v rámci vývoja svetových cien.“

Neostáva nám tak nič iné, než sa porozhliadnuť po rôznych alternatívach, ako cukor aspoň sčasti nahradiť – napríklad medom v čaji.

Najnovšie články