Spomínate si ešte na časy, kedy v obchodoch bolo pár výrobkov a k životu nám to úplne stačilo? Dnes už v regáloch hypermarketov nájdete všetko. Od výrobkov, ktoré sú vegánske až po všelijaké druhy sladkostí cez diétne potraviny a aj potraviny, ktoré boli vyrobené ekologickejšou cestou. Ako si ale vybrať potraviny, ktoré sú naozaj kvalitné, keď je na výber toľko druhov?
Ako si vybrať mäsový výrobok
Keď bolo mäsa nedostatok, nikto sa nezamýšľal nad tým, odkiaľ prišlo. Nie každá domácnosť si mäso mohla dovoliť, a preto, keď už sme ho mali, zloženie nás veľmi nezaujímalo. Čo však môžeme skonštatovať je, že v minulosti bolo v mäsových produktoch oveľa menej pridaných látok, či už konzervantov alebo farbív.
Dnes sa ale všetko zmenilo. Ak sa zaujímate o to, čo jete, potom je pre vás kvalita na prvom mieste. Bohužiaľ, mnoho výrobcov sa skôr zaoberá kvantitou, respektíve zárobkom. Dobrým príkladom sú napríklad párky. Pri poslednom výskume sa testy zamerali na Spišské párky, ktoré by mali byť pripravované podľa tradičnej starej receptúry. Neprešla ani jedna značka.
Na pultoch nájdete však aj kvalitné výrobky, ktoré obsahujú vysoký podiel mäsa. Vždy je však potrebné dobre si preštudovať zloženie. Ak ste rezignovali a myslíte si, že obchodníci chcú na svojich produktoch ušetriť, mýlite sa. Povieme vám, na čo sa pri kúpe zamerať.
Vždy si dobre prečítajte zloženie. Najlepší spôsob, ako zistiť, či sú párky kvalitné je, keď ich uvaríte. Ak po uvarení párky popraskajú, môžete si byť istí, že obsahujú veľa škrobu a múky. To je prvý znak, že nie sú kvalitné.
Ďalší spôsob je uvariť ich v slanej vode. Ak sa voda zafarbí naružovo, viete, že do párok boli pridané rôzne farbivá ako náhrada červenej papriky.
Do vody takisto môžete kvapnúť trošku jódu. Ak sa kvapka sfarbí namodro, viete, že párky neobsahujú takmer žiadne mäso.
Ako si v obchode vyberáte párky vy? Je pre vás zloženie dôležité? Dajte nám vedieť v komentároch.
Lucia M., sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku