Patová situácia spojená s nárastom cien potravín sa bez pomoci vlády a kompenzačných opatrení zopakuje aj o dva mesiace, tvrdí Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Nárast odbytových cien potravín sa im podarilo nateraz čiastočne upraviť. Slovenskí pekári však tvrdia, že nimi navrhované riešenia vláda nereflektuje. Dlhodobo vyzývajú vládu na prijatie kompenzačných opatrení, avšak nedostávajú spätnú väzbu. Podľa pekárov zo strany vlády zaznievajú výroky, ktoré považujú extrémny inflačný nárast za žiaduci.
Najkratšie kontrakty
„Pekári za posledné dni uzatvorili s obchodnými reťazcami na Slovensku najkratšie kontrakty v histórii. Faktom však je, že za prvé tri mesiace roku 2022 náš sektor zaznamenal najhorší ekonomický prepad hospodárenia za uplynulých 10 rokov. Tento stav zásadne nezmení ani uzavretie nových dohôd s odberateľmi. O dva mesiace, v závislosti od vývoja na trhoch a vojnového konfliktu, bude nevyhnutné pristúpiť k prehodnoteniu cien znova. Múka sa totiž zo Slovenska hromadne vyváža a dosahuje rekordne vysoké ceny,“ uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.
Zvýšenie cien
Po zvýšení odbytových cien ostávajú výrobcovia pečiva v nebezpečnej situácii pre neistú dostupnosť potravinárskej pšenice a múky. Tá sa zo Slovenska v súčasnosti vyváža a štátom nekontrolovaný vývoz zvyšuje domáce ceny múky k úrovni okolo 600 eur za tonu. Významne rastú aj náklady na palivá, ktoré pri výrobe čerstvého pečiva tiež vstupujú podstatným spôsobom do celkových nákladov.
„Slovenskí pekári sú v zásadnej nevýhode voči susedným krajinám, ktoré prijímajú opatrenia na udržanie a podporu svojich potravinárskych výrob. Naopak, slovenské ministerstvo pôdohospodárstva nerobí absolútne nič. Dokonca spracovateľom potravín neplánuje pomôcť ani nástrojmi, ktoré umožnila Európska komisia. Nečinnosť agroministra a vlády je pritom už dnes jedným z dôvodov rastu cien potravín na Slovensku, pretože núti dvíhať ceny nielen pekárov, ale prakticky všetky sektory slovenského potravinárstva,“ uzavrel Lapšanský.
Nahlásiť chybu v článku