POZOR: Okamžite by ste mali prestať oplachovať surové mäso. Odborníci vám prezradia prečo

Gabriela Kinčoková

Foto: flickr.com

Na internete nájdete mnoho článkov, ktoré vás jednoznačne presvedčia o tom, že máte pravdu. Niektoré z informácií, ktoré si prečítate vás môžu naučiť niečo nové, na iné si treba dávať pozor. Článok, ktorý budete čítať teraz vám možno zmení prístup k vareniu a zmeniť môže aj váš postoj.

Článok pokračuje pod videom ↓

Centrum pre prevenciu chorôb (z angl. The Centers for Disease Control and Prevention) tvrdí, že umývanie kuracieho mäsa je zbytočnosť. Prečo je to tak? Mnoho ľudí pred samotným varením kuracie mäso poriadne opláchne. Opláchnuté mäso sa následne vysuší a už ho môžete pripravovať. Takúto formulku nájdete rovnako v mnohých receptoch. Keď sa nad tým zamyslíte, je to aj celkom logické. Na povrchu kuracieho mäsa sa môže nachádzať mnoho baktérií a nečistoty. Okrem toho, z každej strany nás strašia informácie o tom, ako sa ľudia nakazili rôznymi chorobami práve z hydiny.

Na druhej strane, umývanie surového mäsa má aj veľa nevýhod. Vlažná voda z vodovodného kohútika nijak nezabráni tomu, aby baktérie úplne zmizli. Navyše sa môže stať to, že si baktérie len prenesiete na kuchynskú linku, drez, ruky a hlavne na iné potraviny. A práve to je dôvod, prečo centrum na prevenciu chorôb tvrdí, že umývanie kuracieho mäsa pre varením je zbytočné. Baktérie najlepšie zničíte najmä varením a tepelnou úpravou. Na túto štúdiu sa však spustila vlna kritiky.

Niektorí z čitateľov sa ohradili tým, že hydinu takto umývali už generácie pre nimi a oni to neplánujú zmeniť. „Predpokladám, že si uvaríme kura, ktoré je uložené na plastovej tácke ani nevieme ako dlho. Budem teda pokračovať v umývaní, aby som nedostal nejaké choroby“ napísal na sociálnu sieť jeden z čitateľov.V skutočnosti ani nie je jasné, čo všetko ľudia robia s kuracím mäsom. Niektorí ľudia surové kuracie mäso umývajú octom, citrónovou šťavou alebo dokonca ich kombináciou. Jeden čitateľ dokonca napísal, že kuracie mäso umýva v jednorázových miskách. Predstavte si však koľko takýchto plastových misiek práve teraz leží na skládke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by king chicken nuget (@king_chicken_nuget) on

Pamätajte, že tým, že opláchnete kuracie mäso pre varením nezabránite vzniku baktérií a rovnako ich nezničíte. Jediným spôsobom ako zbaviť kuracie mäso baktérií je tepelná úprava. Ak ste to tak doteraz robili nevadí, stále je čas na to aby ste to mohli zmeniť. Jednoducho mäso uvarte a nebudete sa musieť starať o to, že sa baktérie preniesli na iné miesto.

scarymommy.com

Najnovšie články