Banány sú najčastejšie kupovaným druhom oovocia v našich potravinových reťazcoch. Spolu s mandarínkami vedú už niekoľko rokov a každý druhý týždeň vidíme na krikľavých ceduľkách ich zníženú cenu. Viete si však predstaviť, odkiaľ a ako banány vôbec prichádzajú?
V niektorých krajinách sú banány ešte obľúbenejšie a predávanejšie ako v Európe. Ľudia si z nich pripravujú vynikajúce veci, používajú ich dokonca ako prílohu k mäsu a hlavným chodom. My ich konzumujeme najčastejšie v ich surovej forme, v ovocných šalátoch alebo dezertoch. To, odkiaľ a za akých podmienok sa k nám banány dostávajú, vie však málokto.
Ako zbierať plody banánovníka, ako ich triediť a posielať na vývoz do supermarketov po celom svete vedia len tí, ktorí ich zbierajú a následne spracovávajú. Nie je na škodu o tom hovoriť, pretože osud banánov nie je vždy ružový.
Odkiaľ k nám chodia?
Ako deti sme si predstavovali, že banány rastú na plážach obklopené slnečnými lúčmi a šumom mora. Aké detské predstavy! V skutočnosti banány rastú na plantážach. Rajom pre tieto plody je Costa Rica, jedinečná krajina s ideálnymi klimatickými podmienkami. Hlavným exportným ovocím sú práve banány. Ak vývozcovia chcú, aby mali plody banánovníka aspoň tvar a akú-takú zrelosť banánov ako ich poznáme, musia si počkať aspoň 12-13 týždňov.
Po uplynutí tejto doby začnú kontrolovať ich stav a stupeň zrelosti. Banány sa spravidla oberajú ešte nezrelé, teda zelené. Je to preto, aby do vzdialených krajín neprišli nahnité. V dôsledku toho si kupujúci nevie v regáloch vybrať, pretože nájsť v obchodoch sladký banán je v dnešnej dobe už viac utópia ako realita.
Medzi banánovníkmi sú uložené akési mäkké dosky, ktoré pomáhajú zberačom dostať ich jednoduchšie do továrne. Tu sa vyselektujú dobré zhluky od zlých a tie, ktoré splnili všetky štandardy, dostanú špecifickú nálepku.
Ďalšia skupina pracovníkov ich potom rozdeľuje na zhluky piatich až siedmich kúskov banánov, ktoré putujú na ďalšie pulty. Ľudia v týchto továrňach pracujú 10-12 hodín denne.
Banány sa odvážia a pracovníci ich ošetria špeciálnou látkou, ktorá ich má udržať dlhšie čerstvé. Teda aspoň navonok. Ak si niekedy kúpite banány, a na šupke vidíte malé biele škvrnky, vedzte, že ide práve o danú ošetrujúcu látku. Banány sa umiestnia do krabíc s otvormi, ktoré musia byť takisto v súlade s medzinárodnými normami. Všetko musí mať svoje pravidlá.
Ak je balenie banánov naložené správne, malo by sa do nich zmestiť približne 40 zhlukov po päť až sedem kúskov ovocia. Podotýkame, že nezrelého. Potom sa banány naložia a cestujú do sveta. Napríklad aj do našich potravinových reťazcov.
Ak vás téma zaujala, pozrite si toto 5-minútové video, ktoré ukazuje celý proces zberu a spracovania banánov až po ich záverečnú cestu.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=ePHqUbHBlHY
zdroj: babskeveci.sk (Monika), videoboom.cc
Nahlásiť chybu v článku