Ide o piaty nárast stravných súm za posledný rok a pol. Naposledy stúpli na začiatku júna a januára tohto roku, predtým v septembri minulého roku a na začiatku mája. Zvyšovanie stravných súm súvisí so zvýšenou infláciou, ktorá sa prejavuje predovšetkým v nákladoch na bývanie a potraviny. Pre slovenské reštaurácie to znamená rastúce náklady, kvôli ktorým sú nútené zvyšovať ceny za jedlo a nápoje.
Zákon stanovuje, že zvýšenie stravných súm sa uplatňuje, keď ceny jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách stúpnu o viac ako päť percent od mesiaca, na základe ktorého sa naposledy zvyšovali sumy stravného. Posledným mesiacom, ktorý ovplyvnil tento nárast, bol január tohto roku, odvtedy ceny stúpli o 5,8 percenta.
Najnovšie články
Knihy od interez.sk
Nahlásiť chybu v článku