Varenie, pečenie, servírovanie, toto sú činnosti, ktoré robíme v kuchyni denne. Každá už máme svoje triky, ako si prácu uľahčiť alebo urýchliť. My sme však pre vás objavili niekoľko tipov, ktoré vaše jedlo obohatia a bude oveľa chutnejšie ako kedykoľvek predtým. Vybrali sme pre vás 14 užitočných trikov, ktoré určite vyskúšajte.
#1. Keď varíte pikantnú omáčku k pečienke či k inému mäsu, vyskúšajte do hrnca pridať štipku instantnej kávy. Tento malý trik pridá omáčke na pikantnosti a aj na výraznosti chuti celkového jedla.
#2. Ak sa bojíte, že sa vám mlieko rýchlo pokazí, vyskúšajte toto: prelejte mlieko do misky a pridajte trošku soli. Týmto zabránite kyslosti mlieka a zároveň tak predĺžite jeho životnosť.
#3. Recept pre milovníkov zemiakov! Zrežte dve jablká, polejte ich citrónovou šťavou a potrite maslom. Takto pripravené jablká potom len pridajte do hotovej zemiakovej kaše so smotanou alebo mliekom.
#4. Ak chcete zistiť, či je ryba čerstvá, vložte ju do misky so studenou vodou. Ak bude klesať ku dnu, je čerstvá a vhodná na konzumáciu. Pokiaľ chcete očistiť rošt alebo panvicu, v ktorej ste opekali rybu, najlepšie urobíte, ak použijete ocot. Navyše vás zbaví nepríjemného zápachu.
#5. Pevný, chutný, transparentný aspik. Koľké z nás ho doma robíme a neustále sa snažíme, aby bol dokonale priehľadný? Pokiaľ teda varíte aspik, pridajte 10 minút pred koncom varenia vaječné škrupiny.
#6. Ak máte doma otvorené šampanské, dajte do fľaše vidličku (podotýkame, že nie hliníkovú). Tento jednoduchý trik vám pomôže pri uchovaní čerstvosti a bubliniek v šampanskom.
#7. Aj vám sa stáva, že sem-tam mlieko prihorí? Pred varením mlieka opláchnite hrniec studenou vodou a už nikdy sa vám to nestane.
#8. Hrozienka, sú skvelým pokrmom. Ak ich ale dáte na niekoľko minút do teplej citrónovej šťavy, budú omnoho chutnejšie a šťavnatejšie.
#9. Ak varíte guláš a chcete, aby bolo mäso rýchlo mäkké, pridajte do hrnca jednu polievkovú lyžicu otcu.
#10. Vyskúšajte túto veľmi chutnú a výživnú ryžu. Ak ryžu dusíte, vyskúšajte tento pomer: jeden hrnček ryže a šťava z polovice grapefruitu.
#11. Plastové obaly udržujte v chladničke. Zabránite tak lepeniu jedla, pokazeniu či kyslosti.
#12. Skúste pridať do palacinkového cesta trochu minerálky s bublinkami. Palacinky budú mať skvelú chuť a zároveň budú neuveriteľne nadýchané.
#13. Tajomstvo pečenia s nezabudnuteľnou vôňou? Do misy vsypte cukor a korenie, ktoré bežne používate pri pečení: škoricu (mletú alebo vcelku), klinček, aníz, sušenú mätu a šupky z citróna alebo limetky. Jedlá pripravené z tohoto cukru majú neodolateľnú vôňu a ešte lepšiu chuť.
#14. Ak potrebujete v zhone pripraviť majonézu, urobte ju tak, že zmiešate v hrnci nad miernym plameňom kyslú smotanu, jeden žĺtok a horčicu.
Vyskúšajte aspoň jeden z týchto trikov a samé uvidíte akými skvelými pomocníkmi do domácnosti sú. Ak ich budete používať, nielenže si uľahčíte prácu v kuchyni, ale budete aj spokojnejšie. Dajte nám vedieť, aké boli.
zdroj: babskeveci.sk (Marianna), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku