Od detstva nám rodičia vštepovali zásadu umývania rúk, umývania ovocia a vlastne umývania takmer všetkého surového, čo ideme vkladať do úst. Pravda je taká, že problematika je oveľa zložitejšia. Niektoré potraviny by sme totiž pred jedlom mali umývať. Dokonca aj pred tepelnou úpravou. No predstavte si, že niektoré tým môžeme doslova pokaziť!
Ktoré neumývať?
Vajcia sa pred predajom na väčšine fariem ošetrujú špeciálnym prípravkom proti preniknutiu mikroorganizmov cez škrupinu. Voda tento ochranný filter zmyje a preto vajcia po uložení do chladničky rýchlejšie podľahnú skaze. Umývať by sa preto nemali.
Surové kuracie mäso môže mať na sebe množstvo baktérií, medzi inými aj nebezpečnú salmonelózu. Odjakživa ľudia veria tomu, že ak mäso umyjeme, tieto nežiadúce organizmy zmyjeme. To je síce pravda, ale zmyjeme ich do drezu, ostanú na linke, doskách či iných veciach. Ak mäso okamžite po rozkrájaní dávate na priamy oheň, umývať ho nemusíte. Ak ho idete naložiť do marinády, potom ho umyte. Po každom však nezabudnite poriadne vydrhnúť dezinfekčným prostriedkom aj drez a všetko, čoho sa mäso dotklo.
Mäso by sa vo všeobecnosti umývať nemalo pre vyššie uvedené fakty. Ak idete mäso hneď tepelne spracovať, prejdite po jeho povrchu len papierovou utierkou alebo vreckovkami.
Cestoviny umýva síce len málokto, no predstave si, že existujú aj ľudia, ktorí tento proces absolvujú ešte pred varením. A svojmu budúcemu jedlu tým veľmi škodia, pretože cestoviny vplyvom vody stratia škrob a omáčka sa do nich vstrebe. Cestovina sa teda do omáčky neobalí, ale ju doslova vypije. Výsledkom sú suché cestoviny bez šťavy.
Ak ste práve nazbierali hríby, neumývajte ich, pokiaľ putujú do mrazničky. V prípade, že ich idete tepelne upravovať, opláchnuť ich môžete.
Ktoré umývať?
Ovocie a zelenina so šupkou sa umývať musí v každom prípade! Ani pred pečením by ste na tento proces nemali zabudnúť. Aj v prípade, že je produkt striekaný, umyte ho dôkladne len pod studenou vodou a potom vyutierajte papierovou utierkou.
Veľa z nás umýva aj plechovky v domnienke, že tým zabránime preniknúť baktériám a nečistotám dovnútra. A táto domnienka je správna, pretože jedlo z plechovice tak či tak prejde okolo jej okraja a tak sa dostane do priameho kontaktu s kadečím. Ak si plechovky pred pitím nápojov alebo pred varením jedla z konzervy neumývate, rozhodne by ste s tým mali začať. Pre vlastnú bezpečnosť.
Ovocie a zelenina s kôrou, ako napríklad sú pomaranče, citróny, ale aj iné produkty, by ste čistiť vodou mali. Aj keď kôru nekonzumujete, baktérie a škodliviny sa pri šúpaní ľahko dostanú priamo na plod a oheň je na streche. Povinne umývajte banány, tekvice, dyne, ale aj uhorky s hrubou kôrou či avokádo.
Umývali ste už niekedy orechy? Nuž, rozhodne by ste mali. Predovšetkým, ak ste ich skladovali v pivničných a skladových priestoroch alebo ste ich dokonca kúpili, takže netušíte, ako boli doposiaľ uskladnené. Okrem toho, že sa zbavíte zbytočných škodlivín, zmyjete aj kyselinu fytovú, ktorá orech chráni pred škodcami, no vo väčšom množstve môže uškodiť ľudskému organizmu.
Sušené ovocie je považované za jednu z najšpinavších potravín. A to obzvlášť, ak si ho kupujete v obchode! Ani doma sušené však nie je na konzumáciu najvhodnejšie. Rozhodne teda sušené ovocie pred konzumáciou prepláchnite.
Ktoré potraviny pred konzumáciou umývate a ktoré, naopak, nie? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (M)
Nahlásiť chybu v článku