Kulinárske špeciality nás často odrádzajú od toho, aby sme ich skúsili pripraviť, pretože máme pocit, že by sme ich nezvládli. Torta „Napoleonka“ nie je výnimkou. Poznajú ju vo všetkých krajinách sveta, no len málo gazdiniek sa ju odváži pripraviť doma. Pritom to vôbec nie je také ťažké a pri jej príprave nemáte čo pokaziť. Keď som ju skúsila pripraviť prvý krát, podarila sa bez problémov. A padla behom jedinej hodiny. Strach z neúspechu hoďte za hlavu a poďme na to, dámy!
Napolenka je torta s niekoľkými vrstvami jemného cesta a neodolateľnou krémovou náplňou. Keď ju dáte do úst, budete mať pocit, že ste vo sne. Je jemná ako báseň a ak zavriete oči, budete sa cítiť ako v parížskej cukrárni. Pôvod tejto torty siaha až do druhej polovice XIX. storočia. Vo Francúzsku sa tento koláč nazýva „Tisíc vrstiev“ a v Anglicku ho nazývajú aj „Vanilková extáza“. Tento koláč s krémovou náplňou nie je zaťažujúci a pritom je absolútnym kráľom zákuskov!
Na prípravu lahodnej torty budeme potrebovať:
6 vajec
600g hladkej múky
400g mascarpone
500g cukru
350g tvarohu
350ml mlieka
200g masla
1 PL škrobu
1 ČL sódy bikarbóny
2 PL octu
štipku soli do cesta
Postup:
#1: Maslo izbovej teploty zmiešame s mascarpone.
#2: Rozbijeme si 4 vajcia a zmiešame ich s tvarohom a cukrom.
#3: Múku zmiešame s octom, sódou bikarbónou a pridáme zmes z tvarohu, vajec a 200g cukru. Toto cesto spracujeme, aby bolo konzistentné.
#4: Cesto si rozdelíme na 12 rovnakých kúskov, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky na jednu hodinu.
#5: Kým je cesto v chladničke, pripravíme si krém. Zmes masla a mascarpone pomocou mikrovlnky prihrejem tak, aby mala približne izbovú teplotu (alebo si zmes pripravte v predstihu a izbovú teplotu nadobudne sama). A opäť na chvíľu odložíme nabok.
#6: Pripravíme si hustý krém. Ohrejeme mlieko, zamiešame doň 2 vajcia, škrob, zvyšný cukor a miešame približne 10 minút, kým nám krém nezhustne.
#7: Maslo s mascarpone zohriate na izbovú teplotu za pomalého šľahania pridávame po lyžičkách do hustého krému. Šľaháme až pokiaľ nebudeme mať pocit, že krém je dostatočne vláčny a konzistenčne jemný.
#8: Z chladničky vyberieme cestá a začneme ich jedno po druhom na tenko vaľkať do tvaru kruhu. Najpohodlnejší spôsob, ako ich potom uskladniť je ukladať ich jedno na druhé a medzi ne si dávať papier na pečenie. Hrúbka cesta po vyváľaní by mala byť približne 2mm a priemer cesta približne 20cm.
#9:Každé cesto je potrebné piecť cca 10-15 minút pri teplote 180 stupňov.
#10: Na spodok torty ide prvé cesto, na ktoré rovnomerne natrieme krém. Takto budeme postupovať, až kým sa nám neminie všetko cesto a všetok krém. Vrchná vrstva torty je z krému, nie z cesta, takže si podľa toho rozdeľte aj množstvo krému, ktoré budete na cestá natierať.
#11:Navrstvenú tortu nijak nezdobíme, necháme ju na noc v chladničke a na druhý deň môžeme podávať.
Tip na záver: Napoleonka vynikajúco chutí len pocukrovaná a s čerstvými jahodami so šľahačkou. Fantázii sa však medze nekladú a keď máte chuť na iné ovocie môžete si pridať podľa svojej chuti. Cukrári ju však zvyknú zdobiť buď nasekanými orechami, alebo osladenou opraženou strúhankou.
Tvarohové krémy vyrábané s mascarpone sú užasne jemné a chutia oveľa lepšie ako krémy z čistého tvarohu. Mascarpone je síce o niečo drahšie ako tvaroh, no vaše zákusky budú vďaka tejto prísade ako z cukrárne. Navyše je to tajný trik cukrárov. Aj tí namiesto tvarohu používajú do smotanových, tvarohových a krémových plniek mascarpone. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku