Určite to poznáte aj vy, nakúpite čerstvú zeleninu a ovocie, a ani sa nenazdáte, môžete to všetko rovno vyhodiť. Pleseň, hniloba či kvitnúca zelenina, takmer každodenný nepriateľ, s ktorým v kuchyni musíme bojovať.
Stačí pritom len poznať zásady správneho skladovania a výrazne tým môžete predĺžiť životnosť potravín. Jedno z najzákladnejších pravidiel pritom hovorí, že by ste nemali ukladať do jednej zásuvky ovocie so zeleninou a to isté platí aj o mieste na poličke v komore. Je to z jednoduchého dôvodu. Veľa druhov ovocia produkuje etylénový plyn, ktorý môže urýchliť hnilobný proces.
Čo sa týka zeleniny, potrebuje dýchať a preto ich skladujte v priedušných nádobách alebo napríklad v sieťkovaných vreciach. Vzduchové plastové vrecko je najhoršou voľbou, po ktorej môžete siahnuť.
Ovocie a ani zeleninu nečistite predtým ako ich použijete, to platí aj o umývaní. To spôsobí znehodnotenie potraviny.
Cesnak
Cesnak skladujte pri izbovej teplote v otvorenej nádobe, aby bola umožnená pravidelná cirkulácia vzduchu. Kľudne ho môžete skladovať spolu s cibuľou, no kým ho nejdete použiť do pokrmu, nečistite ho.
Cibuľa
Nájdite čisté silonové pančucháče, do každej nohy pridajte po jednej cibuli a urobte uzol. Takto môžete naukladať na seba viacero cibúľ a následne ich zavesíte na miesto, kde je izbová teplota. Ak takúto možnosť nemáte, cibuľu môžete skladovať tak, ako cesnak, len ich držte ďalej od zemiakov.
Veľmi dôležité je neskladovať ju v chladničke, vlhkosť a nízka teplota spôsobia, že sa cibuľa zmení. Skladovanie v tme im tiež môže pomôcť.
Zemiaky
Zemiaky treba udržiavať na tmavom a chladnom mieste, no neuchovávajte ich v chladničke. Skladujte ich v papierovom vrecku, ktorý je priedušnejší ako plast, niekde v špajzi. Držte ich ďalej od cibule a ovocia, ako sú napríklad jablká.
Mrkva
Najskôr odrežte zelenú vňať, ktorá spôsobí vlhkosť a mrkva sa rýchlejšie pokazí. Mrkvu môžete dať následne do chladničky na maximálne dva týždne.
Ružičkový kel
Dlhšie vydrží, keď je ešte na stonke. Ak ste už kúpili iba jeho hlavičky, nechajte ich zamraziť v uzatvárateľnom vrecku. Pred varením odstráňte vonkajšie listy. Pri ružičkovom kele platí, čím dlhšie je skladovaný, tým výraznejšia bude jeho chuť.
Uhorky
Uhorky by ste mali udržiavať niekde na polici pri izbovej teplote a nie v chladničke. Chlad totiž spôsobí, že sa budú rýchlejšie kaziť. Dôležité je ich neskladovať v blízkosti banánov, melónov a paradajok, ktoré uvoľňujú etylénový plyn.
Paradajky
Paradajky by sa mali skladovať v komore na polici pri izbovej teplote, pre krátkodobé skladovanie ich môžete umiestniť do papierového sáčku a položiť na chladnejšie miesto v kuchyni. Ukladajte ich lícom hore, mimo dosahu priameho slnečného svetla.
Banány
Nemali by sa skladovať v chladničke, ktorá skráti ich životnosť a zároveň im uberá aj na chuti. Ak však kúpite pekné zrelé banány, ale nestíhate ich všetky hneď zjesť, môžete potravinovou fóliou obaliť koniec trsu. Takto by mali vydržať o štyri až päť dní dlhšie.
Lucy, washingtonpost.com
Nahlásiť chybu v článku