Ceny pečiva v najbližšom období vzrastú. Náklady na výrobu chleba, rožkov a ďalších pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov výrazne ovplyvňujú svetové ceny pšenice. Tá v posledných mesiacoch láme rekordy.
Slovenskí pekári po tom, čo ich vláda vylúčila z akýchkoľvek pandemických pomocí, už nie sú schopní znášať rastúce náklady. Informoval o tom v pondelok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.
„Úplne absentujúca pomoc štátu, obrovské náklady súvisiace s protipandemickými opatreniami a rekordné ceny potravinárskej pšenice drtivo doliehajú na slovenských pekárov. Ide doslova o prežitie slovenského pekárstva v krajine. Neostáva nám už nič iné ako zvýšiť ceny našich výrobkov. Ak okamžite nezasiahne štát, ktorý nám už pred pol rokom sľúbil pomoc, pekári budú musieť postupne otvárať dodávateľské zmluvy s obchodnými reťazcami a žiadať o zvýšenie odbytových cien,“ vysvetlil Milan Lapšanský.
Cena poriadne stúpa
Ceny potravinárskej pšenice na európskych, ale aj amerických komoditných burzách začiatkom tohto roku skokovo stúpli až na úroveň 235 amerických dolárov (USD) za tonu. K výraznému rastu zásadne prispelo Rusko, ktoré od polovice februára významne zvýšilo exportné clá na pšenicu. Ďalšie zvýšenie ciel ohlásilo na marec a zachovať ich chce najmenej do roku 2022.
Záujem neutícha
Zároveň neutícha záujem o pšenicu z Číny. Rast dopytu zvyšuje ceny u pestovateľov a obchodníkov v celej Európe. V marci 2021 sa očakáva ďalší cenový rast obilia až o 25 % a prognózy predpovedajú dramaticky vysokú cenu obilia minimálne do novej úrody. Medzinárodná obilninová rada pritom mierne znížila výhľad produkcie pšenice v tomto roku. To by mohlo podľa SZPCC spôsobiť výpadok objemu obilia na trhu v druhom polroku, čo by znamenalo udržanie vysokých cien aj po zbere novej úrody.
„Cena pšenice a z nej vyrobenej múky, výrazným spôsobom ovplyvňuje produkčné kalkulácie pekárov, cukrárov i cestovinárov. Ak cena pšenice do konca mesiaca neklesne pod 200 USD za tonu, budú musieť ceny výrobkov z nej zdražieť. Pekári totiž aktuálne fungujú doslova na hrane a bez akejkoľvek pomoci štátu,“ dodal Lapšanský.
Nahlásiť chybu v článku