Jesenná očista tela: Do jedálnička pridajte toto a zabudnite na kilá navyše, nafukovanie, vysoký cukor aj cholesterol

Lucia Horáková

S príchodom septembra sa postupne musíme rozlúčiť s letom a pripraviť sa na jesenné počasie, ktoré so sebou prináša aj množstvo sezónnej zeleniny a ovocia. Čerstvé plody sú vynikajúcimi zdrojmi vitamínov a zdraviu prospešných prvkov, ktoré vaše telo vždy náramne ocení.

Jablká

Jedným z najtypickejších plodov jesene sú určite jablká, ktoré sú bohaté na antioxidanty a vitamín C. Ten pomáha posilňovať imunitný systém a môže dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny. Okrem toho jablká majú vysoký obsah pektínov, ktoré pomáhajú správnemu fungovaniu čriev a tiež znižujú obsah cholesterolu v krvi.

Jedno stredne veľké jablko obsahuje 95 kcal, 0,9 g tuku, 25 g sacharidov, 19 g cukru, 2 mg sodíka, 4 g vlákniny, 0,5 g proteínu.

Tekvica

Tekvica sa spája predovšetkým so strašidelným sviatkom Halloweenom ako súčasť dekorácie, no je aj skvelým zdrojom vitamínu A. Vďaka nemu sa môže zlepšiť videnie, ak s ním máte problémy. Fytosteroly môžu znížiť cholesterol a betakarotén pomáha chrániť pred voľnými radikálmi.

Jedna šálka varenej tekvice obsahuje 49 kcal, 0,9 g tuku, 12 g sacharidov, 5 g cukru, 2 mg sodíka, 3 g vlákníny, 2 g proteínu.

Ružičkový kel

I keď sa mnohým vynárajú z detstva nepríjemné spomienky na nie príliš vábne jedlá s ružičkovým kelom, mali by ste mu dať ešte jednu šancu. Práve táto zelenina je dobrým zdrojom železa, ktorý pomáha tvoriť červené krvinky a vitamínu K, ktorý prospieva našim kostiam. Je tiež plná vitamínu C.

Jedna šálka ružičkového kelu obsahuje 38 kcal, 0,3 g tuku, 8 g sacharidov, 2 g cukru, 22 mg sodíka, 3 g vlákniny, 3 g bielkovín.

Figy

Toto jesenné ovocie je výborným zdrojom vlákniny a môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi, podporiť kontrolu krvného cukru či je účinnou zbraňou proti zápche. Jadierka sú plné draslíka, ktorý pomáha kontrolovať krvný  tlak.

Jedna veľká figa obsahuje 47 kcal, 0,2 g tuku, 12 g sacharidov, 10 g cukru, 1 mg sodíka, 2 g vlákniny, 0,5 g proteínu.

Karfiol

Karfiol sa radí medzi kráľov, čo sa týka zdroja vitamínu C a K, a je tiež bohatý na folát, ktorý je dôležitý predovšetkým pre ženy, ktoré plánujú otehotnieť.

Jedna šálka obsahuje 27 kcal, 0,3 g tuku, 5 g sacharidov, 2 g cukru, 32 mg sodíka, 2 g vlákniny a 2 g bielkovín.

Repa

Repa obsahuje betalain, ktorý má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Je tiež dobrým zdrojom kyseliny listovej, draslíka, mangánu a pomáha pri vstrebávaní vápnika a zrážaní krvi.

1/2 pohára repových plátkov obsahuje 37 kcal, 0 g tuku, 8 g sacharidov, 7 g cukru, 65 mg sodíka, 2 g vlákniny a 1 g bielkovín.

Hrušky

Ďalšie typicky jesenné ovocie, ktoré urobí akýkoľvek recept chutnejším a výživnejším. Hrušky sú dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu C a sú dobrým antioxidantom, dokonca obsahujú meď, ktorá je skvelá proti prevencii pred rakovinou.

Jedna stredná hruška: 101 kcal, 0 g tuku, 27 g sacharidov, 17 g cukru, 2 mg sodíka, 6 g vlákniny, 1 g proteínu.

Granátové jablko

Granátové nielen dobre vyzerá, ale je aj mimoriadne zdravé. Jadierka sú plné antioxidantov, ktoré bojujú proti ochoreniam, vlákniny a draslíku, ktoré podporujú kardiovaskulárne zdravie a taktiež zlepšujú krvný tlak.

1/2 šálky granátového jablka obsahuje 72 kcal, 1 g tuku, 16 g sacharidov, 12 g cukru, 3 mg sodíka, 4 g vlákniny, 1 g proteínu.

Brusnice

Brusnice sú veľkou výživovou bombou, ktoré sú skutočným prínosom pre naše zdravie. Ukrývajú v sebe vysoký obsah vlákniny, probiotiká pre správne fungovanie čriev, vitamín C a antioxidanty.

1/2 šálky brusníc: 23 kcal, 0 g tuku, 6 g sacharidov, 2 g cukru, 1 mg sodíka, 3 g vlákniny, 1 g proteínu.

Maslová tekvica

Typická jesenná zelenina je bohatá na vlákninu, vitamín C, betakarotén, ktorý chráni oči a pozitívne účinky tekvice tiež posilňujú imunitný systém.

Jedna šálky tekvicových kociek: 63 kcal, 0,1 g tuku, 16 g sacharidov, 3 g cukru, 6 mg sodíka, 3 g vlákniny a 1 g proteínu.

Sladký zemiak

Túto zeleninu môžete bez problémov zohnať počas celého roka a vášmu telu zaručí príjem vlákniny, vitamínu A a vitamínu C.

Jeden sladký zemiak: 112 kcal, 0,1 g tuku, 26 g sacharidov, 5 g cukru, 72 mg sodnej soli, 4 g vlákniny, 2 g proteínu.

Hrozno

Typické jesenné ovocie, ktoré je u ľudí mimoriadne obľúbené. Sú nabité polyfenolmi a vitamínom K, ktorý pomáha budovať silnejšie kosti.

Jeden pohár: 104 kcal, 0,2 g tuku, 27 g sacharidov, 23 g cukru, 3 mg sodíka, 1 g vlákniny, 1 g bielkovín.

Pozri aj: Vďaka polievke z tejto slovenskej superpotraviny sa mi konečne podarilo schudnúť. Hotová je do 20 minút a nechutí vôbec zle

Lucy, womenshealthmag.com

Najnovšie články