V podstate možno povedať, že náš celkový postoj voči týmto malým žrútom elektrickej energie je plný chýb. V dnešnom článku vám ponúkame výber z veľmi užitočných rád a tipov na údržbu rôznych zariadení. Vďaka ním zabránite tomu, aby sa spotrebiče kazili predčasne a navyše predĺžite ich životnosť, čo sa naozaj vyplatí.
Práčka
Na hornú časť práčky by ste nemali ukladať žiadne ťažké predmety a taktiež by ste na nej nemali sedieť.
Ešte predtým, ako do práčky vložíte svoje oblečenie, skontrolujte všetky vrecká. Všetkých drobných predmetov by ste sa mali zbaviť, nehovoriac o papierových vreckovkách, ktoré nielenže ostanú na oblečení, ale môžu byť zodpovedné aj za pokazenie práčky samotnej.
Uistite sa, že používate len pracie prostriedky a zmäkčovadlá, ktoré sú priamo určené na pranie. Pracie prostriedky určené len na ručné pranie môžu spôsobiť veľké množstvo peny a môže dôjsť k pokazeniu práčky.
Po každom praní by ste mali utrieť všetky gumené komponenty. Taktiež by ste mali vyčistiť zásuvku na dávkovanie. pravidelným čistením zabránite tvorbe plesní.
Po dopraní ihneď mokré prádlo odstráňte z práčky. Vlhké a ťažké prádlo môže poškodiť bubon.
Ak vaša práčka nie je vybavená samočistiacim cyklom, mali by ste to urobiť ručne aspoň raz mesačne. Stačí, ak nastavíte prázdnu práčku na ten najhorúcejší cyklus a extra žmýkanie. Do práčky môžete dať citrónovú šťavu alebo ocot. Zbavíte sa tak vodného kameňa, ktorý sa v práčke môže tvoriť.
Chladnička
Prvé kroky, čo sa týka údržby by ste mali uskutočniť už pri samotnej preprave. Uistite sa, že je chladnička prepravená v vzpriamenej polohe, a že nie je naklonená o viac ako 40 stupňov. V opačnom prípade môže olej z kompresora unikať a poškodiť tak celý systém.
Zapnutie chladničky bezprostredne potom, čo bola doručená, môže tiež spôsobiť únik oleja. Ak ste si istí, že chladnička nebola naklonená, mali by ste počkať aspoň 4 hodiny, než ju zapnete. V prípade, že máte o preprave pochybnosti, je potrebné počkať aj 15 hodín.
Do chladničky nikdy nevkladajte teplé jedlá.
Moderné chladničky už nie je potrebné rozmrazovať ako kedysi. Stačí, ak to urobíte raz ročne, no uistite sa, že je chladnička odpojená od elektrickej energie.
Pri čistení nezabúdajte ani na zadnú stranu chladničky, ktorú by ste mali pravidelne vyčistiť od prachu. Najlepšie urobíte, ak použijete vysávač. Snáď nie je potrebné dodávať, že chladničku musíte tiež odpojiť zo zásuvky.
Umývačka riadu
Vždy umiestnite riad správnym smerom, a to hore nohami.
Predtým, ako vložíte riad do umývačky, odstráňte všetky zvyšky jedla a tuku.
Z tanierov a pohárov odlepte všetky papierové nálepky. Mohli by upchať filtre.
Pri umiestňovaní riadu do vnútra umývačky skontrolujte, či je usporiadaný tak, aby sa riady nedotýkali navzájom a nebránili rotácii vody v postrekovačoch.
Používajte len špeciálne umývacie prášky a tablety.
Mikrovlnná rúra
Pri varení niektorých ľahkých jedál je najlepšie dať do mikrovlnky aj pohár vody. Voda absorbuje časť mikrovlnného žiarenia a výsledok bude teda oveľa lepší.
Na hornej časti mikrovlnky by sa nemali nachádzať žiadne objekty. Ak sa tam aj nachádza napríklad rýchlovarná kanvica, uistite sa, že neblokuje vetracie mriežky.
Vyhnite sa až príliš ťažkým predmetom, ktoré by ste do mikrovlnky mohli dávať. Informácie o maximálnej hmotnosti nájdete v príbalovom letáku.
Do mikrovlnnej rúry by ste nemali dávať žiadny iný riad, len taký, ktorý je na to presne určený. Ignorovanie tohto upozornenia môže dokonca viesť až k požiaru.
Neohrievajte jedlo dlhšie než je nutné.
A v neposlednom rade, po ohrievaní hneď mikrovlnnú rúru vyčistite jemným prostriedkom. Vo vnútri by sa nemali nachádzať žiadne nečistoty, zvyšky a ani mastnota.
Hriankovač
Uistite sa, že váš hriankovač nepríde nikdy do kontaktu s vodou a ani ho nepoužívajte, pokiaľ máte mokré ruky. Chráňte ho pred ľahko horľavými predmetmi, ako sú napríklad záclony.
Hriankovače sú vhodné predovšetkým pre suché pečivo a chlieb. Nepatria doň teda plnené buchty, prípadne chlieb natretý maslom, či koláčiky.
Ak používate hriankovač každý jeden deň, je nutné, aby ste vnútro vyčistili aspoň raz týždenne. Nezabudnite hriankovač najskôr vybrať zo zástrčky.
Ručný mixér
Ručný mixér by ste nemali používať na horúce a práve dovarené jedlá. Mali by ste počkať, kým sa pokrm trochu ochladí.
Do vnútra zariadenia by sa nemala dostať žiadna tekutina, preto mixér čistite len veľmi opatrne a pri mixovaní polievok si dajte extra pozor. Na čistenie používajte vlhčenú utierku.
Ponorný mixér by ste nemali nechávať zapnutý až príliš dlho, pretože by mohlo dôjsť k prehriatiu motora.
Toto zariadenie sa taktiež neodporúča na drvenie tvrdých potravín, ako sú napríklad sušienky či kávové zrná.
zdroj: brightside.me
Nahlásiť chybu v článku