Okrem Vianoc sa nezadržateľne blíži aj Silvester a Nový rok, ktoré si už tradične nevieme predstaviť bez chutného šalátu. Ak radi experimentujete v kuchyni a nebojíte sa skúšať nové veci, potom si určite obľúbite naše 4 recepty na neobvyklé šaláty, ktoré určite zachutia celej vašej rodine. Ulahodíte nielen oku, ale aj jazyku.
Vianočný stromček z repy
Budeme potrebovať:
6 ks malej repy
150g mäkkého syra
1 avokádo
1 PL kyslej smotany
1 PL citrónovej kôry
1 PL citrónovej šťavy
cesnak
soľ, korenie, bylinky (podľa chuti)
špajdle
Postup:
Repu si uvaríme v šupke, po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na kolieska s hrúbkou 1cm, ktoré okoreníme a osolíme. Ďalej si pripravíme dva druhy náplne.
V miske zmiešame syr s citrónovou kôrou, rozpučeným cesnakom a korením. V druhej miske si zmiešame ošúpané avokádo, do ktorého pridáme kyslú smotanu, korenie a dôkladne roztlačíme vidličkou. Na plátky repy natierame náplň (buď iba jednu alebo obe) a vrstvíme, snažíme sa tým vytvoriť stromček. Aby nám plátky lepšie držali, pomôžte si zapichnutou špajdlou.
Ryžový šalát s pečeňou
Budeme potrebovať:
6 PL uvarenej ryže
500g hovädzej pečene (možno nahradiť kuracou alebo teľacou)
4 uvarené vajcia
200g tvrdého syra
1 plechovka konzervovanej kukurice
múka na obaľovanie
rastlinný olej na vyprážanie
180-200g majonézy
Postup:
Pečeň, ktorú sme si pred tým namočili do mlieka, narežeme na kúsky s hrúbkou 1cm a obalíme v múke. Na panvici si rozohrejeme olej a pečienky vyprážame približne 1,5 minúty z každej strany. Pečienky z oleja premiestnime na servítku, aby sme odstránili prebytočnú mastnotu.
Pečeňové kúsky budeme rezať na čo najmenšie, ideálne je ju postrúhať na strúhadle. Z kukurice zlejeme nálev, vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. Do väčšej nádoby začíname vrstviť: pečeň, ryža, kukurica, syr, bielko, žĺtok. Zopakujeme a na záver pridáme majonézu. Šalát na dve až tri hodiny umiestnime do chladničky, pred podávaním premiešame.
Teplý šalát s kuracím mäsom
Budeme potrebovať:
400g kuracích pŕs
1 cibuľa
4 zemiaky varené v šupke
2 zelené jablká
2-3 strúčiky cesnaku
zmes šalátov
rastlinný olej
soľ podľa chuti
Na dressing:
300g hustého jogurtu bez prísad
1 zväzok koriandru
1 zväzok kôpru
2 PL medu
2 PL citrónovej šťavy
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na tenké prúžky a opražíme ich na oleji do zlatista. Po upražení ich vyberieme z panvice na servítku, aby absorbovala prebytočnú mastnotu. Zľahka osolíme. Opražíme taktiež cibuľu, ktorú nakrájame na menšie kúsky. Jablká očistené od jadrovníka nakrájame na kocky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nám nesčerneli. Uvarené a ošúpané zemiaky nakrájame na kocky.
Keďže je to teplý šalát, všetky ingrediencie postupe opäť pridáme na panvicu, čiže mäso, cibuľu, jablká, zemiaky a pridáme aj nasekaný cesnak a krátko zahrejeme. Pripravíme si dressing, a to tak, že zmiešame jogurt, citrónovú šťavu, nasekané čerstvé bylinky, korenie a med. Podávame v hlbšom tanieri, kde najprv umiestnime zelený šalát a naňho pridáme našu zmes z panvice. Na záver polejeme dressingom.
Šalát Nový rok s orechmi
Budeme potrebovať:
špenát alebo mix šalátov
150g nivy
2 hrušky
1 PL vlašských orechov
1 PL cukor
1 PL oleja
Na zálievku:
200g hustého jogurtu bez prísad
2 ČL horčice
1 PL balzamika
Postup:
Na suchej panvici opražíme vlašské orechy, až dokým neucítite ich vôňu. Pridajte cukor a miešajte 1-2 minúty, až dokým zmes nedostane karamelovú farbu a lesk. Snažte sa vyhnúť tomu, aby sa orechy navzájom dotýkali.
Hrušky si nakrájame na tenké plátky, syr na malé kúsky. Pripravíme si zálievku zmiešaním jogurtu, horčice a balzamika. Na väčší tanier poukladáme listy šalátu a poukladáme zvyšné ingrediencie. Zálievkou môžete pokvapkať celý šalát alebo ju budete podávať osobitne.
Ktorú variáciu ste si vybrali? Dajte nám vedieť v komentároch. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia Taňkošová), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku