5 jednoduchých sviatočných šalátov, ktoré vyzerajú ako z reštaurácie

Lucia Mužlová

takprosto.cc

Okrem Vianoc sa nezadržateľne blíži aj Silvester a Nový rok, ktoré si už tradične nevieme predstaviť bez chutného šalátu. Ak radi experimentujete v kuchyni a nebojíte sa skúšať nové veci, potom si určite obľúbite naše 4 recepty na neobvyklé šaláty, ktoré určite zachutia celej vašej rodine. Ulahodíte nielen oku, ale aj jazyku.

1
takprosto.cc

Vianočný stromček  z repy

2
takprosto.cc

Budeme potrebovať:

6 ks malej repy

150g mäkkého syra

1 avokádo

1 PL kyslej smotany

1 PL citrónovej kôry

1 PL citrónovej šťavy

cesnak

soľ, korenie, bylinky (podľa chuti)

špajdle

Postup:

Repu si uvaríme v šupke, po vychladnutí ošúpeme a nakrájame na kolieska s hrúbkou 1cm, ktoré okoreníme a osolíme. Ďalej si pripravíme dva druhy náplne.

3
takprosto.cc

V miske zmiešame syr s citrónovou kôrou, rozpučeným cesnakom  a korením. V druhej miske si zmiešame ošúpané avokádo, do ktorého pridáme kyslú smotanu, korenie a dôkladne roztlačíme vidličkou. Na plátky repy natierame náplň         (buď iba jednu alebo obe) a vrstvíme, snažíme sa tým vytvoriť stromček. Aby nám plátky lepšie držali, pomôžte si zapichnutou špajdlou.

Ryžový šalát s pečeňou

4
takposto.cc

Budeme potrebovať:

6 PL uvarenej ryže

500g hovädzej pečene (možno nahradiť kuracou alebo teľacou)

4 uvarené vajcia

200g tvrdého syra

1 plechovka konzervovanej kukurice

múka na obaľovanie

rastlinný olej na vyprážanie

180-200g majonézy

Postup:

Pečeň, ktorú sme si pred tým namočili do mlieka, narežeme na kúsky s hrúbkou 1cm a obalíme v múke. Na panvici si rozohrejeme olej a pečienky vyprážame približne 1,5 minúty z každej strany. Pečienky z oleja premiestnime na servítku, aby sme odstránili prebytočnú mastnotu.

5
takprosto.cc

Pečeňové kúsky budeme rezať  na čo najmenšie, ideálne je ju postrúhať na strúhadle. Z kukurice zlejeme nálev, vajcia rozdelíme na bielka a žĺtka. Do väčšej nádoby začíname vrstviť: pečeň, ryža, kukurica, syr, bielko, žĺtok. Zopakujeme a na záver pridáme majonézu. Šalát na dve až tri hodiny umiestnime do chladničky, pred podávaním premiešame.

Teplý šalát s kuracím mäsom

8
takprosto.cc

Budeme potrebovať:

400g kuracích pŕs

1 cibuľa

4 zemiaky varené v šupke

2 zelené jablká

2-3 strúčiky cesnaku

zmes šalátov

rastlinný olej

soľ podľa chuti

Na dressing:

300g hustého jogurtu bez prísad

1 zväzok koriandru

1 zväzok kôpru

2 PL medu

2 PL citrónovej šťavy

soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Kuracie prsia nakrájame na tenké prúžky a opražíme ich na oleji  do zlatista. Po upražení ich vyberieme z panvice na servítku, aby absorbovala prebytočnú mastnotu. Zľahka osolíme. Opražíme taktiež cibuľu,  ktorú nakrájame na menšie kúsky. Jablká očistené od jadrovníka nakrájame na kocky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou, aby nám nesčerneli. Uvarené a ošúpané zemiaky nakrájame na kocky.

9
takprosto.cc

Keďže je to teplý šalát, všetky ingrediencie postupe opäť pridáme na panvicu, čiže mäso, cibuľu, jablká, zemiaky a pridáme aj nasekaný cesnak a krátko zahrejeme. Pripravíme si dressing, a to tak, že zmiešame jogurt, citrónovú šťavu, nasekané čerstvé bylinky, korenie a med. Podávame v hlbšom tanieri, kde najprv umiestnime zelený šalát a naňho pridáme našu zmes z panvice. Na záver polejeme dressingom.

Šalát Nový rok s orechmi

10
takprosto.cc

Budeme potrebovať:

špenát alebo mix šalátov

150g nivy

2 hrušky

1 PL vlašských orechov

1 PL cukor

1 PL oleja

Na zálievku:

200g hustého jogurtu bez prísad

2 ČL horčice

1 PL balzamika

Postup:

Na suchej panvici opražíme vlašské orechy, až  dokým neucítite ich vôňu. Pridajte cukor a miešajte 1-2 minúty, až dokým zmes nedostane karamelovú farbu a lesk. Snažte sa vyhnúť tomu, aby sa orechy navzájom dotýkali.

11
takprosto.cc

Hrušky si nakrájame na tenké plátky, syr na malé kúsky. Pripravíme si zálievku zmiešaním jogurtu, horčice a balzamika. Na väčší tanier poukladáme listy šalátu a poukladáme zvyšné ingrediencie. Zálievkou môžete pokvapkať celý šalát alebo ju budete podávať osobitne.

Ktorú variáciu ste si vybrali? Dajte nám vedieť v komentároch. Dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia Taňkošová), takprosto.cc

Najnovšie články