V dnešnej dobe nám potravinové reťazce prinášajú množstvo esteticky krásnych výrobkov, o ktorých reklamy tvrdia, že sú zdravé a plné vitamínov. Mnohokrát však ide len o marketingový ťah a čo sa navonok zdá skvelé, môže byť pre naše telo nebezpečné. Preto vám dnes prinášame zoznam výrobkov, ktorým by ste sa v obchodoch mali radšej vyhnúť.
Krabie tyčinky
Ak by ste čakali, že sa tieto tyčinky vyrábajú z krabieho mäsa, tak vás asi prekvapí, že to tak nie je. Krabie tyčinky sa vyrábajú z mletého filé z bielych rýb, dokonca niekedy ho nahrádzajú rastlinnými bielkovinami, vaječnými bielkami, či škrobom. Kvôli tomu obsahujú veľké množstvo cukru, farbív a látok, ktoré vylepšujú chuť, ale môžu zapríčiniť nárast hmotnosti. Tieto tyčinky taktiež obsahujú aj návykový glutaman sodný. Ak si ich už kúpite, tak určite uprednostnite mrazené balenie od chladeného. Ide totiž o výrobok, ktorý nie je tepelne ošetrený, a tým pádom môže dojsť k riziku otravy, kvôli zlému skladovaniu.
Ryby v plastových obaloch
Ak máte radi ryby a často si ich kupujete v obchode, dávajte si pozor akým spracovaným prejdú. Tým, že majú krátku trvanlivosť, zvyknú sa dopredu nasoliť a ošetriť v konzervačnom hexametyléntetraamíne, ktorý je v mnohých krajinách zakázaný. Ak si už kúpite ryby v plastových obaloch, uistite sa, že sú skladované iba v oleji.
Údené mäso
Napriek tomu, že sú údené výrobky obľúbené po celom svete, mnohí rozoberajú ich dopad na zdravie. Údením sa totižto dostáva do výrobku viac konzervačných látok, ktoré predlžujú ich trvácnosť. Pri tejto alternatíve spracovania však môže dôjsť k lacnejšej forme, a to k spracovaniu kvapalným dymom, ktorý môže obsahovať škodlivé zložky. Navyše pri tomto spracovaní nerozoznáme podľa čuchu či nejde o staré výrobky.
Želé cukríky
V dnešnej dobe želé cukríky už nie sú tým, čím bývali kedysi, keď sa vyrábali iba z pektínu rastlinného pôvodu. Dnes ho mnohokrát nahrádzajú bravčovou želatínou spolu s rôznymi farbivami. Okrem toho je pri výrobe občas použitý oxid siričitý ako konzervačná látka, ktorý môže vyvolať alergické reakcie.
Cornflakes
Dávate svojím deťom často na raňajky vločky s mliekom? Tak potom by ste si mali pozorne prečítať aké zloženie je uvedené na obale. V niektorých vločkách je totižto veľa umelého sladidla, cukru a masla, ktoré zaťažujú organizmus a v konečnom dôsledku môžu prispieť k nadmernej hmotnosti. Navyše pri tepelnom spracovaní klesajú vitamíny, ktoré obsahuje kukuričná muka na nulu.
Čierne olivy
Olivy poznáme čierne a zelené. Rozdiel je v dobe zberu. Čierne sa zberajú neskôr pričom aj na tento plod si obchodníci našli svoje fígle. Zrelé plody majú farbu tmavo fialovej alebo hnedej. Nekvalitné plody môžu byť dofarbované glukonátom, aby vyzerali atraktívnejšie. Stojí nám to za to?
Polevy
Kedysi sme na polevy používali kakao, maslo, mlieko, cukor, avšak dnes sa na pokrytie sladkostí ako cukríky, sušienky používa cukrovinkárska poleva, ktorá obsahuje umelé sladidlá, farbivá a stabilizátory. Tieto prísady prispievajú k tomu, že výrobok vyzerá po estetickej stránke krásne, ale po výživovej je to už dosť zlé.
Červená fazuľa
Červená fazuľa je síce zdraviu prospešná, ale len pokiaľ je správne spracovaná. Tento produkt totižto obsahuje prírodné potravinové toxíny a ak sa zle spracuje, sú pre telo jedovaté. Pre neutralizáciu týchto toxínov najprv namočme fazuľu na niekoľko hodín do vody a následne ju treba variť aspoň hodinu.
Hrozno
Hrozno je plné antioxidantov, ale spravidla sa má konzumovať hneď ako ho odtrhneme z viniča, pretože má nízku trvácnosť. Z toho vyplýva, že na predlženie jeho trvácnosti sa používa množstvo chemikálií, ktoré úplne zabijú všetky zdraviu prospešné látky.
A čo vy? Zvyknete si v obchode čítať zloženie produktov, ktoré vkladáte do košíka? Dajte nám vedieť v komentároch.
Zuzu, adme.ru
Nahlásiť chybu v článku