Vlaky zadarmo nemá každý senior. Čo zaváži a aké ďalšie zľavy môžu seniori využívať vo vlakovej doprave?

Dana Kleinová

Foto: TASR - Ján Krošlák / Pexels

Vlaky zadarmo nie sú pre všetkých a hoci do jednej kategórie ľudí s nárokom spadajú seniori, neplatí to pre všetkých. Seniori si však môžu uplatniť aj iné zľavy. 

Ako informuje portál Pravda, dôchodcovia nad 62 rokov môžu využívať bezplatnú dopravu vlakmi v prípade, že sa zaregistrovali do systému ZSSK. Ak si preukaz na cestovanie zadarmo nevybavia, alebo nedosiahli tento vek, stále majú nárok na isté výhody, no platia na to osobitné podmienky.

Ilustračné foto: archív TASR

Ako cestovať zadarmo

V prípade, že sa senior rozhodne registrovať, môže to urobiť na ktorejkoľvek vlakovej stanici. V prípade staníc bez komplexného vybavenia cestujúcich, registrácia a výdaj preukazu prebehne do troch pracovných dní. Cestujúci vyplní registračný formulár a priloží k nemu potrebné doklady na overenie totožnosti. Dôchodcovia si tiež musia pripraviť potvrdenie o poberaní dôchodkových dávok, najlepšie jeho kópiu, keďže tá sa odovzdáva spoločnosti ZSSK spolu s formulárom. Potrebovať tiež budete fotografiu s rozmermi 2 x 3 cm. Preukaz si následne môžete vyzdvihnúť na rovnakej stanici.

V prípade, že je stanica s komplexným vybavením cestujúcich, registrácia a výdaj preukazu zvyčajne prebehne na počkanie.

Zľavy s preukazom im následne platia vo všetkých vlakoch okrem vlakov InterCity, vo vlakoch Railjet xpress a v 1. vozňovej triede, kde sa platí cestovné podľa cenníka. Cestovné zadarmo zároveň nemôže byť využité na cesty na prihraničnom úseku, teda na trase od poslednej stanice/zastávky na území SR po štátnu hranicu.

Zľavy mimo preukazu

Najnovšie články